Nötbiffar

Olika delikata biffar kan skäras av nötkött och tillredas genom att steka eller grilla. Till biffen med kraftig smak blir det bäst med en fyllig dryck. Om biffen lämnas röd inuti, kan rödvinet också ha tanniner. Kombinationen fungerar fint, för tanninerna med sin hårda smak och köttets råa proteiner balanserar upp varandra i munnen.

Chateaubriand är en tjock biff skuren av nötinnerfilé som tillreddes första gången i början av 1800-talet åt greve François-René de Chateaubriand som var fransk ambassadör i London. Biffen steks snabbt i varm panna och serveras med bearnaisesås eller persiljesmör.

Porterhouse steak är en amerikansk version av chateaubriand som innehåller ben. Det är en stor, stekt eller grillad kotlett. Namnet används ibland också på tjock T-benstek.

Entrecôte är en biff skuren av köttet mellan ytterfilén och framryggen, ibland görs den också på ytterfilé. Den innehåller fett och passar därmed speciellt bra att grillas.

Pepparbiff är en biff på innerfilé smaksatt med peppar. Ibland serveras den med pepprig gräddsås.

Lökbiff görs på inner- eller ytterfilé och serveras med glaserad lök eller gräddsås med glaserad lök.

T-benstek är en biff utskuren i mitten av innerfilén så att ett T-format ben finns mitt i biffen. Den är utmärkt att grilla.

Tournedos är en liten och hög biff av innerfilé. Tournedos Rossini är en rätt där biffen får sällskap av tryffel, stekt gåslever och madeirasås. Till den kan du servera ovan nämnda drycker eller överraska med torr roséchampagne med nyanser som matchar rättens lyxiga smak. Rosé är en fyllig champagne och dess bubblor ger struktur som ytterligare stöttar helheten.

 

Dryckesförslag
Nötbiffar

Till biff passar många rödviner från olika håll i världen. Huvudsaken är att vinet är tillräckligt fylligt.

Klassiska rödvin till biff är framför allt robusta och kraftiga. Välj förslagsvis ett vin med Cabernet Sauvignon-, Malbec-, Shiraz- eller Syrahdruvor som ofta är rika på tanniner.

Traditionella rödviner till biff kommer bland annat från franska Bordeaux och Rhône, spanska Rioja och Ribera del Duero samt från Portugal.

Du kan också välja ett utomeuropeiskt vin. Ta ett fylligt eller mycket fylligt vin av smaktypen robust och kraftigt eller om du så vill av den aningen mjukare typen mustigt och syltigt. Vinet kan komma från Australien, Argentina, Chile, Sydafrika eller USA.

Bra öl till biff är i synnerhet mycket fylliga, till exempel mörk lager, stark lager, ale och stout eller porter.

Andra kötträtter