Getost

Ostar tillverkade av getmjölk har vanligen en frisk och syrlig smak. Därför trivs de bäst i sällskap av vita viner samt ljust öl som veteöl.

Dryckesförslag
Getost

Till ostar av getmjölk passar det speciellt bra med nyanserade och strukturerade vita viner. Det mest klassiska valet är Sauvignon Blanc av den smaktypen, med aromer och syra som matchar getosten perfekt.

Röda viner är inte helt bekväma med getost, men om du vill kan du prova ett bärigt och friskt rött vin.

Av ölsorter är det i synnerhet veteöl som utgör ett bra par till getost.

Chèvre betyder get på franska. Det används som allmänt namn på ett otal getostar, framför allt från Frankrike. Den klassiska drycken till fransk getost är Sauvignon Blanc från Loire, men också exempelvis nyanserad och strukturerad Riesling fungerar bra.

Feta är grekisk smulig getost, som också tillverkas av komjölk. Till fetasallad passar det bra med lätt och fräsch dryck, exempelvis friskt och fruktigt vitvin. Ett grekiskt vitt vin matchar naturligtvis stilen.

Halloumi är en ost från Cypern, gjord av get-, får- eller komjölk. Smaken är syrlig och salt. Halloumi går bra att grilla och passar bland annat i sallader. I glaset blir det perfekt med ett friskt och fruktigt eller grekiskt vitt vin. Till grillade halloumispett kan du också servera ett mustigt och syltigt rödvin.

Ostar