Vitmögelost

Mogna vitmögelostar har en starkare smak än andra mjuka komjölksostar. Drycken får ändå vara lättare än exempelvis de som väljs till blåmögelost.

Dryckesförslag
Vitmögelost

Rödvin som matchar vitmögelost är framför allt ganska lätta och lämpligt syrliga av typen bäriga och friska. Pinot Noir är ett klassiskt val av druva.

Vitt vin som passar bra är exempelvis av typen nyanserat och strukturerat. Ta förslagsvis en Chardonnay eller Riesling av den smaktypen.

Till vitmögelost kan du också dricka exempelvis veteöl, aromatisk ale eller varför inte körsbärsölet kriek.

Brie är fransk mjuk vitmögelost med en stark smak när den fått mogna. Servera exempelvis Pinot Noir eller Beaujolais till den.

Camembert är fransk mjuk vitmögelost som har en gräddigt fyllig och nötaktig smak. Till den går det bra också med fylligare rödvin, förslagsvis från Bordeaux. Även fransk cider och veteöl är värda att prova till camembert.

Neufchâtel är en fransk mjuk vitmögelost med en ganska mild smak. Den matchas fint av bland annat Beaujolais eller fransk cider.

Saint-albray är en fransk mjuk vitmögelost med avsevärt lättare smak än exempelvis camembert. Servera förslagsvis nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc till den.

Ostar