Pasta och risrätter

Pasta och risrätter är vanligen okomplicerad mat som gärna matchas med lokala, lika okomplicerade viner. Också ljust öl passar fint som fräsch dryck till pasta.

Dryckesförslag
Pasta och risrätter

Pasta och ris har i sig en neutral smak. Därför styrs dryckesvalet väsentligen av matens övriga ingredienser som sås, fyllning och kryddor.

När du väljer vin till pasta och risotto kan du följa principen att mat och vin från samma region oftast passar bra ihop. Men ingenting hindrar att du väljer dryck också från andra regioner eller länder.

Allmänt taget matchas lätta pasta- och risrätter med fisk och grönsaker speciellt av friska och fruktiga vita viner. Till lite kraftigare smaker passar också rött vin, framför allt lättare bäriga och friska viner. En mastig pastasås på kött kan mycket väl serveras med en fylligare dryck, som mustigt och syltigt rödvin 

Också vid valet av öl är det bäst att beakta hur fyllig matens smak är. Lättare rätter matchas av lager och pilsner, matigare av exempelvis ale.

Pasta och risrätter