Risotto

Risotto är populär mat särskilt i norra Italien, där riset först fräses med lök och får därefter koka klart i buljong och vin. Smaken avrundas med parmesan. Det finns otaliga variationer av risotto, så de övriga ingredienserna avgör dryckesvalet.

Dryckesförslag
Risotto

Till den ganska milda smaken hos basrisotto passar framför allt ett lättare vitt vin, till exempel av smaktypen friskt och fruktigt. Ett italienskt vin av den typen blir perfekt. Också exempelvis Soave eller Pinot Grigio lämpar sig till risotto.

Öl som matchar risotto är lätt och frisk lager.

Pumparisotto passar ihop med samma drycker, men den smakrika maten kan också serveras med ett något kraftigare vitt vin av typen nyanserat och strukturerat. Välj till exempel en Cortese eller Vermentino.

Fisk- och skaldjursrisotto kan utöver de ovan nämnda också matchas med Chardonnay, antingen frisk och fruktig eller nyanserad och strukturerad. Den lätta fruktigheten och eventuella mineralsmaken hos Chardonnay passar fint till den delikata smaken hos skaldjur.

Svart risotto kommer från Venedig och har färgats med bläck från bläckfisk. Till den passar utöver de vita vinerna beskrivna ovan också lättare rödvin. Ta exempelvis ett bärigt och frisk rödvin från Italien.

Sparrisrisotto trivs ihop med ett nyanserat och strukturerat vitt vin, för vin av den smaktypen har lämplig arom och syra att matcha sparrisens speciella smak. Utöver italienska alternativ kan du ta Riesling av den smaktypen.

Rödvinsrisotto passar givetvis ihop med rödvin, men vinet får dock vara av lättare typ. Välj ett bärigt och friskt vin, eller en Barbera eller Dolcetto.

Risi e bisi är en venetiansk risotto med färska ärter och sidfläsk. Till den passar det med vitt vin som fräschar upp helheten, till exempel Soave eller Pinot Grigio. Du kan också servera ett lättare rödvin, som bärigt och friskt rött vin från Veneto.

Alla milanese, det vill säga risotto smaksatt med saffran, passar också den ihop med ett fräscht och lätt vitt vin. Välj till exempel en frisk och fruktig Chardonnay, Soave eller Pinot Grigio.

Till svamprisotto är det bäst att välja dryck enligt det om rätten kokats i vitt eller rött vin. Vitt vin får gärna vara av typen friskt och fruktigt, rött av typen bärigt och friskt.

Tryffelrisotto görs på sällsynta, dyra och ytterst aromatiska tryfflar. Även vinet kan alltså vara värdigt och aromatiskt. Den klassiska partnern till tryffel är rödvin från Piemonte, ta exempelvis en nyanserad och utvecklad Nebbiolo. Om du föredrar vitt vin, kan också det komma från Piemonte.

Pasta och risrätter