Bröd

Bröd med olika pålägg och fyllning är populära rätter världen över. De passar att servas till brunch, lunch eller som mellanmål. Lämplig dryck är lätt öl eller vin, som får vara lika okomplicerat som maten.

Fastän brödet är fyllt med kött eller stark ost, gör brödets neutrala smak och det att smörgåsen serveras kall att helheten är relativt lätt. Alltså får också drycken i allmänhet vara frisk och ganska lätt.

Dryckesförslag
Bröd

Av öl är ljus och fräsch lager eller pilsner de mest flexibla alternativen. Ett lättare vin går också bra, till exempel ett mjukt och lätt eller friskt och fruktigt vitt bin, torrt rosévin eller bärigt och friskt rödvin.

Bagel är en mjuk kringla som är populär i USA. Den fylls ofta med färskost, lax, kyckling, tonfisk eller skinka. Lageröl exempelvis från USA passar bra för att skölja ner en bagel.

BLT är en amerikansk smörgås i flera våningar som fylls med bacon, sallat (lettuce) och tomat. Lager passar fint att dricka till den.

Bruschetta är en italiensk rostad brödskiva som smaksätts med vitlök och olivolja. Pålägget kan vara tomat och basilika, mozzarella eller lufttorka skinka. Bra dryck till bruschetta är lageröl, friskt och fruktigt vitt vin från Italien eller torrt rosévin.

Canapé är en liten fransk förrättssmörgås som vanligen serveras med en aperitif. Till den passar det fint med exempelvis torrt mousserande vin, varför inte champagne.

Ciabatta är ett norditalienskt bröd som är knaprigt på ytan men mjukt inuti. Det serveras ofta med en fyllning. Även till ciabatta passar det bra med lager eller ett lätt vin.

Croque monsieur och croque madame är franska varma smörgåsar med skinka och ost. Madame har därtill ett stekt ägg. Till dem är öl en lämplig dryck, exempelvis lager eller pilsner. Ett okomplicerat vin går också bra, till exempel ett friskt och fruktigt vitt vin, torrt rosévin eller bärigt och friskt rödvin.

Crostino (i pluralis crostini) är en liten rostad brödskiva. Ofta breds den med pesto eller någon smakliga röra på exempelvis tonfisk, oliver eller lever. Crostini passar fint med en aperitif, välj torrt mousserande vin, exempelvis prosecco.

Focaccia är ett platt italienskt bröd från Ligurien. I Toscana kallas samma typ av bröd schiacciata. Brödet smaksätts ofta med olivolja, havssalt och rosmarin och det kan också ha något pålägg. Om focaccia serveras som sådant, passar det bra med lager eller ett friskt och fruktigt vitt vin från Italien i glaset.

Varma smörgåsar är klassiker i hemmen. De serveras också på restaurang, de kändaste rätterna är oscarsmörgås, operasmörgås, kapellsmörgås och jägarsmörgås. Lämplig dryck är framför allt lager, pilsner, mörk lager eller stark lager.

Panino (i pluralis panini) är det allmänna italienska namnet på bröd. Panini är ofta semlor skurna itu på längden, som fylls med olika saker. Lämplig dryck är lager, friskt och fruktigt vitt vin eller torrt rosévin.

Pita är ett platt bröd som ursprungligen kommer från Mellanöstern. Det skärs ofta upp och fylls. Vanligtvis är lager eller pilsner den bästa drycken.

Sandwich är en ursprungligen engelsk smörgås i flera våningar, som har fått namn efter earlen av Sandwich. Fyllningen kan vara tomat och ägg, gurka eller rostbiff. Servera engelska sandwichar med te eller engelskt öl.

Danska smörrebröd kan ha mycket varierande pålägg. Den bästa drycken är dock alltid öl, exempelvis lager eller pilsner. Givetvis passar det särskilt väl med danskt öl. Om du föredrar vin, välj det enligt det huvudsakliga pålägget.

Tramezzino (i pluralis tramezzini) är en italiensk smörgås i flera våningar. Fyllningen kan bestå av exempelvis räkor. Till dryck kan du välja lager eller ett friskt och fruktigt vitt vin exempelvis från Italien.

Övriga pizza, pajer och bröd