Grönsakssoppor

Grönsakssoppor har vanligen en ganska lätt smak, så drycken får gärna följa samma linje. Nyckelord är friskhet och fruktighet, som avspeglar smaken hos grönsakerna.

Dryckesförslag
Grönsakssoppor

Till grönsakssoppor passar det bäst med friska och fruktiga vita viner som vanligen är fräscha och relativt lätta. Också nyanserade och strukturerade vita viner, som är en grad fylligare, passar till soppor med rikliga aromer.

Väljer du öl kan också den med fördel vara lätt, frisk och ljus. Lager och pilsner är i allmänhet säkra val.

Avokadosoppa serveras oftast kall. Smaken är mild och avokadons konsistens gör soppan krämig. Den matchas av ett ganska lätt vitt vin som ändå är tillräckligt friskt och fruktigt för att balansera soppans smak. Välj exempelvis en Chardonnay från Chile.

Om det är lite mer sting i soppan, kan du testa ett Pinot Gris-vitvin som är aromatiskt och en aning kryddigt.

Borsjtj är en rysk rödbetssoppa som med fördel serveras med öl som dryck. Välj exempelvis en pilsner som har lämplig fyllighet och uppfriskande struktur till den smakrika soppan. Det är inte heller fel med ett ganska lätt och fräscht vitt vin av smaktypen friskt och fruktigt. Ett mer överraskande val är ett lätt rödvin av smaktypen bärigt och friskt. Det smakar bra framför allt avkylt, vilket gör att vinets smak blir lättare och syrligheten stiger fram.

Crème ninon är en fransk purésoppa på ärter som även innehåller champagne eller mousserande vin. Den kan serveras varm eller kall. Torr champagne passar även i glaset till crème ninon. Alternativt kan du servera annat mousserande vin som fransk crémant eller spansk cava. Vinets friska bubbel och aromer fungerar fint till den sammetslena ärtsoppan. Vitt vin som passar bra är en aromatisk och strukturerad Riesling från Alsace eller Grüner Veltliner från Österrike.

Fänkålssoppa har en lätt smak av anis. Det bästa vinet till den är ett rätt så lätt vitt vin som ändå har örtiga aromer, som en italiensk Frascati eller Verdicchio. Även en Pinot Grigio från Italien eller något annat vinland är ett utmärkt val.

Gazpacho är en kall spansk soppa på tomater och grönsaker som ursprungligen kommer från Andalusien. Den friskt aromatiska soppan matchas bra av ett vin med motsvarande egenskaper, som en spansk torr Verdejo eller Albariño. Också örtiga vita Sauvignon Blanc-viner fungerar, ta till exempel ett från Chile. Likaså passar ett friskt mousserande vin, exempelvis cava, till gazpacho.

Pumpasoppa har en aningen söt, mjuk och ofta lite rostad smak. Som vin kan du välja en uppfriskande motsats, exempelvis en torr Riesling av smaktypen nyanserad och strukturerad. Om soppan har en extra mjuk och krämig smak, kan du ta ett generöst och rostat vitt vin. Vill du servera öl till den smakrika soppan, passar det bra med ale, exempelvis golden ale.

Soppor tillverkade av linser och bönor är vanliga i Medelhavsländerna. De innehåller ofta tomat och ibland också sardeller eller bacon. Linssopporna är mustiga och till dem passar det bra med ett torrt rosévin som matchar soppan med sina aromer och friska fruktighet. Också exempelvis ett italienskt nyanserat och strukturerat vitt vin fungerar fint som ett uppfriskande par till soppan.

Jordärtskockssoppa är en delikatess med en smak som hör till de finaste bland purésoppor. Den sammetslena, smakrika soppan matchas bästa med ett friskt, syrligt och aromatiskt vin. Ett festligt val är torrt mousserande vin, exempelvis champagne. Också vitt vin passar bra, välj till exempel en aromatisk Grüner Veltliner. Vin av smaktypen nyanserat och strukturerat fungerar utmärkt till jordärtskockssoppa.

Minestrone är en italiensk soppa med tomater och bönor och ibland också pasta. Vitt vin passar bra till den smakrika soppan, men det gör också lätt rödvin, som italiensk Barbera eller Chianti, eller alternativt ett av smaktypen bärigt och friskt.

Nässelsoppa är en mild vårrätt som mycket väl kan ätas som sådan. Om du vill servera vin eller öl till, välj en lätt och frisk typ av dryck. Av druvsorterna passar bland annat friskt örtsmakande Sauvignon Blanc ihop med soppans smak. Pröva också ett torrt, friskt mousserande vin.

Sparrissoppa är en aromrik rätt som matchas av en frisk, aromrik dryck med struktur. Välj ett nyanserat och strukturerat vitt vin, exempelvis Sauvignon Blanc eller Riesling av den smaktypen. Också vin av mjuka och aromatiska Muscat-druvor är ett intressant alternativ.

Pistou är en grönsakssoppa från Provence smaksatt med basilika. Servera soppan i sydfransk stil med ett friskt och fruktigt rosévin.

Spenatsoppa är husmanskost i Finland. I Italien ges spenatsoppa extra smak med grönsaksbuljong och bönor, och då kan den gärna serveras med lätt vin eller öl. Välj till exempel en italiensk Soave eller Verdicchio. Även vin av Pinot Grigio-druvan passar bra.

Morotspurésoppa har en mjuk och aningen söt smak. Torra vita viner av smaktypen friskt och fruktigt passar bra till som en uppfräschande dryck, men också torr cider är ett intressant alternativ.

Ribollita är en toskansk soppa på vita bönor och svartkål som därtill innehåller tomat, selleri och lök. Dess rika smak matchas av vitt vin, och också av ett lättare men aromatiskt rödvin, till exempel Chianti eller ett lätt eller medelfylligt vin från Valpolicella.

Svampsoppa är en anpassningsbar rätt med en fin smak som kan kombineras med många olika typer av dryck. Om du vill kan du servera samma dryck som till huvudrätten också till förrättssoppan. Klassiska starkviner att servera till svampsoppa är torr sherry och torr madeira. Vitt vin fräschar upp den krämiga soppan, välj exempelvis ett av en nyanserad och strukturerad typ. Också Chardonnay, till och med av generös och rostad typ, passar bra om soppan är mycket fyllig.

Löksoppa kokas i Frankrike i en kraftig buljong och ostgratineras i ugn. Dess fylliga smak matchas av aromrika drycker, framför allt av nyanserade och strukturerade vita viner. Klassiska val är bland annat torra vita viner från Bordeaux eller Loire. Också ett torrare rött vin fungerar, till exempel från Beaujolais eller ett av smaktypen bärigt och friskt. Väljer du öl får också det vara rikt och aromatiskt, som ale från Belgien.

Vichyssoise, det vill säga purjo-potatispurésoppa, är ursprungligen en fransk maträtt. Den är en klassisk förrättssoppa som kan serveras såväl varm som kall. Soppans mjuka och rika smak trivs tillsammans med ett friskt och nyanserat vin, så välj gärna ett nyanserat och strukturerat vitt vin. Exempelvis Sauvignon Blanc från Loire är ett bra alternativ.

Soppor