Älg

Älgkött är tämligen mörkt. Smaken påminner om nötkött, men har en tydlig nyans av vilt. Till älg väljer du med fördel en fyllig dryck.

Dryckesförslag
Älg

Vin som passar till älgkött är fylligt rödvin. Om köttet lämnas rött inuti, är det bäst att välja ett robust och kraftigt rödvin som har den struktur och de tanniner som behövs.

Älgkött som fått långkoka i gryta eller annars är genommört kan matchas med ett aningen mjukare rödvin. Ta till exempel ett mustigt och syltigt eller nyanserat och utvecklat.

Också ölet till älgkött får vara fylligt. Välj mörk lager, ale, stout eller porter, eller ett specialöl som trappist.

Filé, stek och sadel av älg tillreds ofta genom stekning och lämnas i regel rosa inuti. Välj ett rödvin till maten av smaktypen robust och kraftigt, exempelvis med strama Syrah-, Shiraz- eller Cabernet Sauvignon-druvor.

Eftersom i synnerhet älgfilé är festmat, väljer man ofta värdefulla klassiska viner till den. Traditionella val är bland annat franska fylliga Bordeauxviner eller Châteauneuf-du-Pape samt italienska Barolo och Barbaresco. Spanska viner värda att prova kommer bland annat från Ribera del Duero.

Älggryta trivs också ihop med lite lättare och mjukar viner. Välj exempelvis Syrah, Shiraz eller Malbec av smaktypen mustigt och syltigt eller nyanserat och utvecklat. Rödvin från sydvästra Frankrike eller fylligt från Portugal är också värt att överväga.