Ren

Renköttet är mörkt, fintrådigt och smakrikt med en speciell typ av viltsmak. Till det serveras med fördel fylliga drycker.

Dryckesförslag
Ren

Renfilé som är röd inuti kan matchas med ett fylligt och stramt rött vin. Välj exempelvis ett robust och kraftigt rödvin på Syrah-, Shiraz- eller Cabernet Sauvignon-druvor.

Gryträtter på ren eller renstek kan också serveras med ett aningen mjukare vin, till exempel rödvin av typen mustigt och syltig eller nyanserat och utvecklat. Välj till exempel Syrah, Shiraz eller Malbec av någondera smaktypen.

Till renkött passar det också fint med mustig italiensk Amarone, eller fylligt vin från Toscana, Rhône eller Rioja. De är alla på sitt sätt klassiska val.

Också ölet till ren får vara fylligt. Välj exempelvis mörk lager, ale, stout eller porter.

Rökt renkött serveras kallt som uppskärningar. Till det platsar det därför med nyanserat och strukturerat vitt vin på exempelvis Pinot Gris- eller Rieslingdruvor. Vinernas syra och arom står sig tillsammans med den rökta aromen. Öl som fungerar till rökt ren är bland annat smakrik stout och porter.

Renskav är en traditionell rätt som serveras med sur lingonsylt. Till den passar det med öl, exempelvis frisk och ljus pilsner eller lager. Också mer aromatisk mörk lager är ett fungerande alternativ. Vin till renskav får vara mustigt och syltigt rödvin med mogen fruktighet som matchar rättens smaker. Välj ett rött vin från exempelvis Spanien eller Portugal. Också Carmenère från Chile passar fint.

Viltskav är en liknande rätt som renskav, men ofta med kött från kronhjort. Samma drycker passar till den.