Saltigt och sött av rabarber

Den rosa rabarbern är knaprig i sallader, mjuknar i grillen till desserter och kan förvandlas till läcker mocktail. Nu lönar det sig att ta ut all glädje av vårens primör.

Rabarbern är vårens och trädgårdens läckra primörer. Traditionellt har man använt rabarber i olika söta bakverk, såsom i pajer och piroger. Med socker och smör tämjs rabarberns sura stjälk och när den besöker grill eller ugn förvandlas den till en läcker smakupplevelse. Gräddost eller vispgrädde gör smaken ännu lenare.

Prova till exempel på följande söta rabarberrätter:

  • grillad rabarber med myntagrädde

  • grillad kanelrabarber och ricotta

  • rabarbermocktail

  • rabarbertårta

Rabarbern gillar också salt. Prova rabarberstjälkar i eller med kötträtter, linda till exempel in stjälken i bacon och grilla eller prova på det här saltiga receptet:

  • rabarber- och fetasallad med somrig vinägrett

Vilken dryck rimmar med rabarber? Exempelvis Nya Zeelands sauvignon blanc återger rabarberaromen utmärkt. Rabarbern gillar också cider, antingen inhemsk eller fransk. Tillredningssättet och de övriga ingredienserna i rätten påverkar dock dryckesvalet. Läs gärna dryckesförslagen under varje recept.