Sommarens fräschaste picknickdelikatesser och drycker

Picknick är en utmärkt sysselsättning för lata sommardagar. Om du besöker en festival eller ett evenemang kan du ta med dig en festivalkorg. Välj mat och dryck som är lätt, behändig och somrig!

De bästa picknickrecepten

Picknickkorgen kan innehålla antipasti, charkvaror, ost, gott bröd och säsongens bär från butikshyllan. Packa även ner någon hemlagad delikatess så som sallad och dippsås. Picknickmenyn kan omfatta exempelvis följande läckerheter (receptlänkar nedan):

  • Ärthummus som pålägg på frasigt bröd och som dipp till grönsakssticks

  • Yoghurtdipp med gurka och mynta till hummusen

  • Varför inte utöka dippsortimentet med olivtapenade?

  • Traditionell skagenröra med räkor kan förvaras i ett fryskärl och bredas på friska sallatsblad.

  • Fyllda smörgåsar, exempelvis moderna club sandwichar, är som gjorda för picknick.

  • Somrig sallad på rabarber och fetaost faller alla i smaken.

  • Rucola och grillad kyckling blir en somrig sallad.
  • Överraska gärna med hemlagad bärpaj som dessert!

Vilken dryck till picknicken?

Picknickdryckerna får gärna vara friska och mångsidiga.

Mousserande vin är en utmärkt picknickdryck även vid andra tillfällen än första maj. Varför inte packa ner äkta champagne eller fruktig prosecco?

Rosévin är en sann picknickklassiker. Salta picknickbitar kan med fördel sköljas ner med torr avkyld rosé.

Den som föredrar vitt vin kan välja ett lätt, friskt och fruktigt vitt vin med toner av sommar. Lämpliga druvor är bland annat örtiga Sauvignon Blanc, fräscha Riesling och något kryddiga Grüner Veltliner.

Vänner av rödvin kan välja ett lätt rödvin av smaktypen bärigt och friskt. Vinet får gärna vara lätt avkylt. Pinot Noir-viner lämpar sig utmärkt som picknickdryck. Den som föredrar mer smak kan packa ner ett vin av smaktypen mustigt och syltigt i picknickkorgen.

Gott öl lämpar sig också som picknickdryck. Varför inte skölja ner picknickmaten med fruktigt veteöl, lätt och frisk pils eller trendig sour aleBrittisk eller fransk äppelcider är inte heller något dåligt val.

Svala drycker i hållbara förpackningar

I de flesta Alkobutikernas vinkylskåp finns svala viner och somriga mousserande drycker lämpade för picknickkorgen eller kylväskan.

Drycker som tas med hemifrån hålls svala i champangekylaren Etiketten, i vinkylaren Etiketten och i Alkos kylare för ölflaskor och ölburkar.

Om avståndet till picknickplatsen är kort kan man hålla dryckerna svala med is och vatten i en genomskinlig eller grön Ice Bag. Den skojiga coolern finns även som större kingversion.

Glasflaskor tenderar tyvärr att gå sönder. Varför inte välja en behändig plastflaska eller en lådförpackning?

Text och dryckesförslag Lasse Pakarinen, foto Alko