Julmeny för vänner av traditionell mat

Den traditionella julmenyn håller ställningarna. Skinkan, köttgrytan, sillsalladen och lådorna lockar fram barndomens julstämning.

Till julens traditionella förrätter hör bland annat gravad fisk, ättikströmming, dill- och senapsströmming, ciderströmming och pepparrotsströmming med nykokt potatis. Läckerheterna kan sköljas ner med frisk maltig lager eller fruktigt mousserande vin eller champagne med toner av citrus och rök.

Champagne lämpar sig även utmärkt som måltidsdryck till varmrätten eller huvudrätten. Julskinkan är julbordets okrönte konung. Läckerheten kan göras ännu godare med hemlagad senap. Den som av någon orsak inte vill eller kan äta skinka kan avnjuta en välsmakande köttgryta. Kokta ärter är en klassiker på många julbord. Varför inte ersätta ärterna med len ärtpuré? Till varm- eller huvudrätten kan man med fördel servera toskanskt rödvin med balanserad syrlighet eller fruktig och nyansrik ale. Till älggryta och andra rätter med kraftig smak kan man servera stout eller porter, som också rimmar med choklad som är julens söta favorit.

Som dessert lämpar sig bland annat italiensk chokladkaka av typen panforte. Läckerheten kan sköljas ned med Vin Santo, som även används som ingrediens i kakan. Den som föredrar bubblor och lätt blommighet kan välja en mousserande asti eller en pärlande moscato d’asti. Julmåltiden kan med fördel avrundas med en sötsur smakupplevelse. Varför inte servera en tranbärstårta med två sorters choklad och ett glas madeira eller rött portvin?

Julmåltiden kan inledas med en mousserande glöggdrink och avslutas med kryddig och varm glögg.