Älgburgare

Älgburgare är en utmärkt festrätt eftersom gästerna själva kan komponera sina burgare. Älgburgarna blir 
ännu saftigare om den 
magra älgfärsen blandas 
ut med nöt- eller grisfärs.

Ingredienser

  • 4 småfranskan

  • 4 skivor av getosten Viinitarhurin 
juusto eller annan välsmakande ost

  • 8 skivor bacon

  • ca 1 dl lingonmayo (sök receptet i etiketten.fi med sökordet lingonmayo)

Biffar

  • 400 g köttfärs, varav en del älg 
och en del gris

  • 1 ägg

  • 2 msk finhackad färsk 
rosmarin eller timjan

  • salt, svartpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen

  • tomatskivor, 
sallat och saltgurka

Tillredning

  1. Blanda ihop ingredienserna till biffarna, stek på stekpanna, i grillen eller ugnen.

  2. Värm eller rosta bröden och bygg upp burgaren.

Ett runt, strukturerat, syltigt, 
robust och kraftigt rödvin, till 
exempel ett cabernet sauvignon -
vin från Chile, ett malbecvin från Argentina eller ett shirazvin från Australien, balanser upp lingonens syrlighet och rotfrukternas smak.

Den som föredrar öl kan välja en nyansrik och fruktig ale.