Tillbaka
Recept

Älgkebab

Glutenfri

Älgkebab

Glutenfri
4 hrs+
6 personer
4 hrs+
6 personer

Visste du att du kan laga riktigt god kebab av älg- eller rådjurskött? Viltkebab är visserligen tidskrävande, men det är mödan värt. Aromrik Malbec passar utmärkt som sällskap till kryddig kebab.

Dryckesförslag
Vinvänner kan gärna styra stegen till hyllan med röda viner från Argentina. Nappa ett generöst, aromrikt Malbec-vin, vars maffiga fruktighet kompletterar den kryddiga älgkebaben på ett ljuvligt sätt.

Alkoholfri stout eller porter har också en kraftig smakvärld som passar utmärkt till kryddig älgkebab!
Ingredienser
  • 1 kg maletkött av älg eller rådjur

  • 1,5 tsk salt

  • 1,5 tsk rökt paprikapulver (mild)

  • 1,5 tsk vitlökspulver

  • 1,5 tsk oregano

  • 1,5 tsk ostkummin

  • 0,5 tsk malen svartpeppar

  • 0,5 tsk chilipulver

  • 1 msk potatismjöl

Tillredning
  1. Ställ fram en köksassistent med degkrok och lägg färsen i skålen. Tillsätt alla kryddor. Kör färsen i köksassistenten i ungefär 30 minuter.

  2. Lägg köttfärsen på en skärbräda och forma den till en kompakt rulle, cirka 20 cm lång. Vira in rullen i två lager aluminiumfolie och placera den på ett ugnsgaller. Ställ en djup plåt under.

  3. Tryck in en stektermometer i köttet. Värm ugnen till 100 grader. Stek köttet i 4–6 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80 grader. Stäng av ugnen men låt älgkebaben stå kvar och samla smak i ytterligare en timme.

  4. Ta bort folieomslaget och paketera in kebaben i bakplåtspapper. Låt stå och dra i kylskåp i ytterligare ett dygn.

  5. Hyvla kebabflarn av det kalla köttet, exempelvis med hjälp av en osthyvel. Stek kebabflarnen i panna. Servera kebaben med grönsallad och pommes frites eller varför inte som fyllning i pitabröd.

Tips: Du också använda stekmalet kött av nöt med låg fetthalt i det här receptet.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, stil Niina Meriläinen, dryckesförslag Susanna Hildén, Alko