Älgburgare är en utmärkt festrätt eftersom gästerna själva kan komponera sina burgare.
Se recept >
Ett ögonblick…
Visste du att du kan laga riktigt god kebab av älg- eller rådjurskött? Viltkebab är visserligen tidskrävande, men det är mödan värt. Aromrik Malbec passar utmärkt som sällskap till kryddig kebab.
1 kg maletkött av älg eller rådjur
1,5 tsk salt
1,5 tsk rökt paprikapulver (mild)
1,5 tsk vitlökspulver
1,5 tsk oregano
1,5 tsk ostkummin
0,5 tsk malen svartpeppar
0,5 tsk chilipulver
1 msk potatismjöl
Ställ fram en köksassistent med degkrok och lägg färsen i skålen. Tillsätt alla kryddor. Kör färsen i köksassistenten i ungefär 30 minuter.
Lägg köttfärsen på en skärbräda och forma den till en kompakt rulle, cirka 20 cm lång. Vira in rullen i två lager aluminiumfolie och placera den på ett ugnsgaller. Ställ en djup plåt under.
Tryck in en stektermometer i köttet. Värm ugnen till 100 grader. Stek köttet i 4–6 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 80 grader. Stäng av ugnen men låt älgkebaben stå kvar och samla smak i ytterligare en timme.
Ta bort folieomslaget och paketera in kebaben i bakplåtspapper. Låt stå och dra i kylskåp i ytterligare ett dygn.
Hyvla kebabflarn av det kalla köttet, exempelvis med hjälp av en osthyvel. Stek kebabflarnen i panna. Servera kebaben med grönsallad och pommes frites eller varför inte som fyllning i pitabröd.
Tips: Du också använda stekmalet kött av nöt med låg fetthalt i det här receptet.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, stil Niina Meriläinen, dryckesförslag Susanna Hildén, Alko