Tillbaka
Recept

Älgköttbullar med spagetti

Älgköttbullar med spagetti

4 personer
4 personer

Malet älgkött ger saftiga köttbullar när köttet har blandats med salami.

Dryckesförslag

Älgkött bjuder motstånd också för kraftfulla rödviner, och samma viner går också till sojabullarna.

Ingredienser
  • 400 g spagetti

Sås
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 mildare chilifrukt
  • 2 morötter
  • 3 msk olivolja
  • ca 1 dl rödvin
  • 500 g tomatkross
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Köttbullar
  • 4 skivor salami
  • 300 g malet älgkött, eventuellt
  • uppblandat med griskött
  • 1 ägg
  • 3 msk finklippt färsk persilja
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Till servering
  • nyriven parmesan- eller pecorinoost


Vegetarisk pasta med sojabullar
4 portioner

Sojabullar
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl sojakross
  • 3 1/2 dl grönsaksbuljong
  • 3 msk finhackad färsk persilja
  • 2 msk finhackade soltorkade tomater
  • 2 msk finhackade svarta oliver
  • 1 tsk malen paprika
  • 1 ägg
  • salt, svartpeppar ur kvarn
Tillredning

Börja med såsen:

  1. Skala och hacka löken. Skiva chilin och avlägsna fröna. Skala och tärna morötterna till små tärningar.
  2. Fräs lök- och chilihacket några minuter i olja i en stekpanna. Tillsätt morötterna och rödvinet. Låt blandningen koka upp och sedan puttra några ögonblick.
  3. Tillsätt tomatkrosset, sänk värmen och låta småputtra under lock i minst 20 minuter. Krydda med socker, salt och peppar. Om du önskar kan du tillsätta också finhackade örter i såsen. Du kan göra såsen väl i förväg, den kan förvaras flera dagar i kylskåp.


Gör köttbullarna:

  1. Tärna salamin fint. Sammanslå tärningarna med det malda köttet, ägget och persiljan. Krydda med salt och peppar.
  2. Forma ganska stora köttbullar med fuktade händer. Snurra bullarna lätt i mjöl.
  3. Stek bullarna i stekpanna tills de får en vacker färg.
  4. Tillsätt tomatsåsen i stekpannan och låt köttbullarna småputtra färdiga i såsen.
  5. Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Låt den rinna av och sammanslå den med såsen och köttbullarna. Riv frikostigt av färsk parmesan över anrättningen.

Tips: Malet älgkött är ganska magert. Om man önskar lite saftigare kött kan man blanda in lite griskött. Älgkötett kan också ersättas med t.ex. ren.


Vegetarisk pasta med sojabullar:

  1. Skala och krossa vitlöken. Fräs krosset i olja på medelvärme. Tillsätt sojakrosset och buljongen. Ge blandningen ett uppkok och låt den sedan småputtra ca 5 minuter på svag värme. Smaksätt med persiljan, tomaterna och oliverna. Tillsätt de övriga ingredienserna.
  2. Tag ut klickar ur den ganska lösa massan med en matsked och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper. Stek ca 25 minuter i 200-gradig ugn. Du kan också steka bullarna i olja i en stekpanna på svag värme. Sojabullarna har en lösare struktur än vanliga köttbullar.
  3. Servera med rödvins-tomatsåsen och kokt spagetti.