Börja med såsen:
- Skala och hacka löken. Skiva chilin och avlägsna fröna. Skala och tärna morötterna till små tärningar.
- Fräs lök- och chilihacket några minuter i olja i en stekpanna. Tillsätt morötterna och rödvinet. Låt blandningen koka upp och sedan puttra några ögonblick.
- Tillsätt tomatkrosset, sänk värmen och låta småputtra under lock i minst 20 minuter. Krydda med socker, salt och peppar. Om du önskar kan du tillsätta också finhackade örter i såsen. Du kan göra såsen väl i förväg, den kan förvaras flera dagar i kylskåp.
Gör köttbullarna:
- Tärna salamin fint. Sammanslå tärningarna med det malda köttet, ägget och persiljan. Krydda med salt och peppar.
- Forma ganska stora köttbullar med fuktade händer. Snurra bullarna lätt i mjöl.
- Stek bullarna i stekpanna tills de får en vacker färg.
- Tillsätt tomatsåsen i stekpannan och låt köttbullarna småputtra färdiga i såsen.
- Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Låt den rinna av och sammanslå den med såsen och köttbullarna. Riv frikostigt av färsk parmesan över anrättningen.
Tips: Malet älgkött är ganska magert. Om man önskar lite saftigare kött kan man blanda in lite griskött. Älgkötett kan också ersättas med t.ex. ren.
Vegetarisk pasta med sojabullar:
- Skala och krossa vitlöken. Fräs krosset i olja på medelvärme. Tillsätt sojakrosset och buljongen. Ge blandningen ett uppkok och låt den sedan småputtra ca 5 minuter på svag värme. Smaksätt med persiljan, tomaterna och oliverna. Tillsätt de övriga ingredienserna.
- Tag ut klickar ur den ganska lösa massan med en matsked och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper. Stek ca 25 minuter i 200-gradig ugn. Du kan också steka bullarna i olja i en stekpanna på svag värme. Sojabullarna har en lösare struktur än vanliga köttbullar.
- Servera med rödvins-tomatsåsen och kokt spagetti.