Amaronerisotto

Kombinera djärvt röd, fyllig amarone och svamprisotto.

Ingredienser

  • ca 1,25 l grönsaksbuljong

  • 1 msk olivolja

  • 1 skalad och hackad schalottenlök

  • 2,5 dl risottoris

  • 1 dl amarone eller annat rödvin

  • 1 msk smör

  • salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 50 g riven parmesan

  • 2 msk finfördelade färska örter, till exempel gräslök

Tilredning

  1.  Värm grönsaksbuljongen. Bryn löken i olivolja på medelhög värme. Tillsätt riset och stek ca 2 min under omrörning. Slå i vinet och stek under omrörning tills nästan allt vin har absorberats. Slå i den heta buljongen en slev åt gången. Rör om tills vätskan har absorberats av riset. Fortsätt tills riset är färdigt. Kontrollera den rekommenderade koktiden på risförpackningen.

  2. Tillsätt smör, salt, peppar och parmesan. Slå på örterna och den karamelliserade svampen strax före serveringen.

Tips! Trattkantarell, svart trumpetsvamp och olika soppar lämpar sig utmärkt som ingrediens i svamprisotto.

Dryckesförslag
Amaronerisotto

De fylliga amaronevinerna, som är populära presentviner, lämpar sig utmärkt som meditations- och umgängesvin. Vinerna lämpar sig också till kraftigt kött och hårda lagrade ostar.