Hemligheten med en lyckad risotto ligger i ordningsföljden vin och buljong.
Se recept >
Ett ögonblick…
Kombinera djärvt röd, fyllig amarone och svamprisotto.
De fylliga amaronevinerna, som är populära presentviner, lämpar sig utmärkt som meditations- och umgängesvin. Vinerna lämpar sig också till kraftigt kött och hårda lagrade ostar.
ca 1,25 l grönsaksbuljong
1 msk olivolja
1 skalad och hackad schalottenlök
2,5 dl risottoris
1 dl amarone eller annat rödvin
1 msk smör
salt
svartpeppar mald i pepparkvarn
50 g riven parmesan
2 msk finfördelade färska örter, till exempel gräslök
Värm grönsaksbuljongen. Bryn löken i olivolja på medelhög värme. Tillsätt riset och stek ca 2 min under omrörning. Slå i vinet och stek under omrörning tills nästan allt vin har absorberats. Slå i den heta buljongen en slev åt gången. Rör om tills vätskan har absorberats av riset. Fortsätt tills riset är färdigt. Kontrollera den rekommenderade koktiden på risförpackningen.
Tillsätt smör, salt, peppar och parmesan. Slå på örterna och den karamelliserade svampen strax före serveringen.
Tips! Trattkantarell, svart trumpetsvamp och olika soppar lämpar sig utmärkt som ingrediens i svamprisotto.