Tillbaka
Recept

Amerikansk äppelpaj

Amerikansk äppelpaj

60+ min
12 personer
60+ min
12 personer

Den uramerikanska äppelpajen är knaprig på ytan och överdådigt äppelrik inuti. Whiskeyn kan ersättas med en matsked citronsaft.

Dryckesförslag

Äppelpajen gillar russintonerna i söta vitviner eller dessertviner på druvan Muskat. Druvan förekommer i många varianter och kallas beroende på språket också bl.a. Moscato och Moscatel.

Ingredienser

Deg

  • 5 1/2 dl vetemjöl (halvgrovt)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fint strösocker
  • 80 g rumsvarmt kokosfett (Cocos)
  • 80 g kallt smör
  • 6–7 msk kallt vatten


Fyllning

  • ca 750 g röda, söta äpplen
  • ca 450 g gröna, sura äpplen
  • 1 1/4 dl fint strösocker
  • 2 msk mörkt rörströsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen muskotnöt
  • 1–2 msk whiskey
  • 1/2 dl vetemjöl


Till servering

  • vaniljglass
Tillredning
  1. Gör degen. Blanda snabbt ihop vetemjölet, saltet och sockret i en hushållsmaskin eller matberedare. Tillsätt det mjuka kokosfettet och och det kalla smöret i små klickar och tärningar. Kör maskinen en stund tills degen är grynig.
  2. Tillsätt vattnet och kör precis så mycket att degen bildar en klump. Om degen fortfarande är för torr och grynaktig tillsätter du 1 tsk vatten åt gången och kör i korta tag. (Obs! Du kan göra degen också för hand. Nyp samman de torra ingredienserna och fettet i en skål, eller använd två knivar för att bearbeta degen till en grynig massa. Tillsätt så mycket vatten att degen låter sig samlas.)
  3. Forma degen till två bollar, den ena en aning större. Platta ut bollarna lite till två rundlar, vira in dem i plastfilm och lägg i kylskåpet för minst en timme. Du kan göra degen redan 1–2 dagar i förväg.
  4. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut den större degrundeln på ett mjölat bakbord så att diametern blir ca 30 cm. Lyft degrundeln med hjälp av kaveln och lägg den i en pajform med 24–26 cm diameter. Tryck ut degen jämnt i formen. Ställ båda degrundlarna, den ena i sin form, i kylskåpet för en stund.
  5. Skala äpplena, avlägsna fröhuset och skär äpplena i ca en halv centimeter tjocka klyftor. Flytta över klyftorna i en skål. Tillsätt sockret, kryddorna, whiskeyn och vetemjölet. Låt äppel¬klyftorna dra smak i 10 minuter.
  6. Bred ut äppelfyllningen i pajformen med degen. Bred ut deglocket över pajen. Vik degen över formens kanter och skär snyggt bort all överloppsdeg, som du kan garnera pajlocket med. Forma då degen till blad och äpplen som du fäster med lite vatten. Picka hål eller skär skåror i deglocket så att ångan kan pysa ut under gräddningen.
  7. Ställ formen i en långpanna så att eventuell vätska som rinner ut inte bränner fast i ugnsbottnen. Grädda pajen ca 30 minuter på mellersta falsen. Täck pajen med bakplåtspapper och grädda i ytterligare 20 minuter tills äppelklyftorna är mjuka och pajen har fått snygg färg.
  8. Låt pajen svalna en timme före serveringen. Du kan låta den svalna helt och servera den först senare. Bäst smakar pajen dock ljummen med vaniljglass.