Ananassylt

Lägg syltburken, brieost och en snygg sked i en liten metallkorg prydd med presentband.

Salt på burk, sött i paket, bakat i gåvopapper – hemlagade ätbara julklappar är personliga, glädjande och inget som hamnar längst bak i ett skåp för att samla damm. En snyggt förpackad ätbar julklapp åtföljd av en flaska gott vin får både givaren och mottagaren på gott humör.

Ingredienser

  • 2 skalade mogna ananasfrukter

  • 1 l rörsocker

  • 1,5 dl citronsaft

  • rivet skal från en citron

  • 2 tsk riven ingefära

Tillredning

  1. Skär ananasen i bitar. Finfördela 3/4 av fruktköttet i en effektmixer och tärna resten smått.

  2. Slå ingredienserna i en kastrull och låt dem puttra 35–40 minuter eller tills sylten blir tjock.

  3. Slå sylten i rena glasburkar med lock (diska burkarna, värm dem 15 minuter i 125-gradig ugn, koka locken och tätningarna). Sylten håller ett par månader i kylskåp.

Dryckesförslag
Ananassylt

Kombinera presenten med en halvtorr eller halvsöt riesling med angenäm syrlighet eller en blommig gewürztraminer.

Om mottagaren föredrar söta drycker kan du välja ett gyllengult dessertvin med honungstoner.