Inhemska bärvin passar ypperligt till denna rätt med ripa, som fulländas av en bärsås på vinbär och enbär. Helheten balanseras av potatis på burk samt saltade havtorn.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den perfekta smakkombinationen: ankbröst och pinot noir, dessutom är ankan inte särskilt svår att tillaga.
800 g ankbröst med skinn
salt
svartpeppar mald i pepparkvarn
Lägg ankbrösten med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna. Stek brösten på medelhög värme tills ungefär hälften av fettet har smultit och ytan har fått vacker färg. Vänd ankbrösten och upprepa stekningen. Krydda med salt och peppar.
Flytta över ankbrösten till en ugnsform. För in en stektermometer i det tjockaste ankbröstet.
Ställ formen i ugnen (+ 150 °C) och stek ankbrösten ca 10 min eller tills termometern visar + 58 °C (svagt rosa kött).
Ta ut formen ur ugnen. Häll inte bort fettet – du behöver ca 3 msk till stekning av rotfrukterna. Sila fettet vid behov.
Linda in ankbrösten i foliepapper och låt dem vila ca 10 min. Skär sedan köttet i tunna skivor.
Tillred en körsbärssås till ankbrösten.
Servera ankan med körsbärssås, rotfrukter stekta i ankfett och kokta gröna bönor.