Tillbaka
Recept

Annorlunda ostkaka

Glutenfri

Annorlunda ostkaka

Glutenfri
10 min
10 min

Söker du nya serveringsidéer för osten? Lägg ostarna ovanpå varandra och servera dem med en läcker kompott. Den välsmakande ostdesserten är lätt att laga.

Dryckesförslag

Friska och fruktiga rödviner gjorda på någon av druvorna Pinot Noir, Gamay eller Sangiovese rimmar utmärkt med den läckra ostkakan.

Den som vurmar för vita viner med ädla aromer kan välja ett österrikiskt, tyskt eller chilenskt vin med en aning restsocker.

Ingredienser

4–5 olika ostar, exempelvis

  • Petit brie 500 g

  • Camembert de Normandie 250 g

  • vitmögelosten Linnunlaulu 170 g

  • Chabichou du Poitou 150 g och

  • Crottin de Chavignol 60 g

Hallonkompott

  • 2 dl hallon- eller annan sylt

  • 2 msk portvin eller vatten

Till serveringen

  • 4 dl bär

  • 2 fikon

  • 1 dl nötter exempelvis pistasch- och/eller valnötter

Tillredning
  1. Tillred kompotten: Slå sylten och vätskan i en kastrull. Låt blandningen puttra på svag värme några minuter eller tills sylten blir flytande. Sila blandningen.

  2. Placera ostarna ovanpå varandra på ett serveringsfat. Slå på lite kompott. Slå resten av kompotten i en serveringskanna. 

  3. Garnera med bär, fikon och nötter.


Tips! Ostar tenderar att förlora formen när de blir varma. Ostarna kan vid behov fästas vid varandra med till exempel en grillpinne eller skäras i lämpliga bitar före serveringen.