Apelsin-rosmarinolja

Då du öser av såsen på den nyhalstrade fisken blir det mat för måns.

Ingredienser

  • det strimlade skalet av 1 (eko)apelsin

  • 1 dl (nypressad) apelsinsaft

  • 1 msk flytande honung

  • 1/2 msk finklippt färsk rosmarin

  • 2 tsk dijonsenap

  • 1/2 tsk havssaltsflingor

  • en stänk nymalen svartpeppar

  • 1 dl olivolja

Tillredning

  1. Tvätta apelsinen omsorgsfullt med hett vatten och torka av den med hushållspapper. Strimla skalet med citrusjärn eller hyvla tunna flagor ur skalet med fruktkniv och skär dessa ännu finare med kniven.

  2. Tillsätt apelsinskalet och -saften samt honungen i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda ett par minuter på medelvärme. Tillsätt rosmarinen och ställ åt sidan tills blandningen är ljummen.

  3. Vispa senapen, saltet och pepparn i en skål. Häll i oljan droppvis under oavbruten vispning. Tillsätt avslutningsvis apelsinblandningen och vispa såsen slät. Servera apelsin-rosmarinoljan till nyhalstrad fisk. Skinna och bena vid behov fisken och häll sedan såsen över fisken.