Apelsinposset med mandelbiskvi

Dessertens nuverande popularitet kan förklaras med att den är så lättlagad – bara tio minuter – och delikatessen kan ställas svalt i väntan på servering.

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 3/4 dl apelsinsaft
  • 1/4 dl citronsaft
  • det rivna skalet av 1 (eko)apelsin

Mandelbiskvier
30–35 st.

  • 150 g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 1/2 dl vetemöl
  • 1 1/2 dl mandelmjöl

För ytan
  • hackad mandel

Tillredning

  1. Mät upp grädden och sockret i en liten kastrull. Koka ca 5 minuter under ständig omrörning. Lyft kastrullen av spisen och rör ner apelsin- och citronsaften. Tvätta apelsinen omsorgsfullt och riv skalet. Spara lite skal för garnering och tillsätt resten i blandningen.
  2. Häll upp blandningen i portionsskålar, t.ex. glas eller kaffekoppar fungerar fint. Täck med färskfilm och låt stelna minst 4 timmar i kylskåp.


Mandelbiskvier:

  1. Rör det mjuka smöret och sockret till skum. Tillsätt ägget och gulorna en i taget under ständig omrörning. Tillsätt vetemjölet och den malna mandeln och rör till en jämn deg.
  2. Rulla med mjölade händer degen till en stång och dela upp den i ca 35 bitar. Lägg bitarna glest på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt med fingrarna. Strö hackad mandel på ytan. Grädda 8–10 minuter i 200 grader.

Tips:

Den här desserten kan du göra en dag eller två i förväg. I tät förpackning håller sig mandelbiskvierna några veckor i rumsvärme.

Tips:

För att grädden i possetsmeten skall ysta sig bör apelsinerna vara tillräckligt sura. Välj små apelsiner – gärna ekologiska – med tunt skal.

Dryckesförslag
Apelsinposset med mandelbiskvi
Till apelsinpossetarna passar en moscato d'asti, ett spritsigt och sött vitvin från Italien.

Den som föredrar ett mörkare och fylligare vin kan prova en commandaria, ett starkvin från Cypern.