Tillbaka
Recept

Apelsinposset med mandelbiskvi

Apelsinposset med mandelbiskvi

4 personer
4 personer
Dessertens nuverande popularitet kan förklaras med att den är så lättlagad – bara tio minuter – och delikatessen kan ställas svalt i väntan på servering.
Ingredienser
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 3/4 dl apelsinsaft
  • 1/4 dl citronsaft
  • det rivna skalet av 1 (eko)apelsin

Mandelbiskvier
30–35 st.

  • 150 g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 1/2 dl vetemöl
  • 1 1/2 dl mandelmjöl

För ytan
  • hackad mandel
Tillredning
  1. Mät upp grädden och sockret i en liten kastrull. Koka ca 5 minuter under ständig omrörning. Lyft kastrullen av spisen och rör ner apelsin- och citronsaften. Tvätta apelsinen omsorgsfullt och riv skalet. Spara lite skal för garnering och tillsätt resten i blandningen.
  2. Häll upp blandningen i portionsskålar, t.ex. glas eller kaffekoppar fungerar fint. Täck med färskfilm och låt stelna minst 4 timmar i kylskåp.


Mandelbiskvier:

  1. Rör det mjuka smöret och sockret till skum. Tillsätt ägget och gulorna en i taget under ständig omrörning. Tillsätt vetemjölet och den malna mandeln och rör till en jämn deg.
  2. Rulla med mjölade händer degen till en stång och dela upp den i ca 35 bitar. Lägg bitarna glest på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt med fingrarna. Strö hackad mandel på ytan. Grädda 8–10 minuter i 200 grader.

Tips:

Den här desserten kan du göra en dag eller två i förväg. I tät förpackning håller sig mandelbiskvierna några veckor i rumsvärme.

Tips:

För att grädden i possetsmeten skall ysta sig bör apelsinerna vara tillräckligt sura. Välj små apelsiner – gärna ekologiska – med tunt skal.