Äppelbaklava

Om du tycker att vanlig baklava är för söt och att apfelstrudel saknar något kan du prova på en blandning av dessa. Äppelbaklavan är en smaksymfoni med toner av aprikos, äpple, russin, honung och nötter.

Ingredienser

  • 250 g filodeg

  • 1 dl smält smör

Fyllning

  • 1 kg Granny Smith-äpplen

  • 2 dl hackade pistaschnötter

  • 1 dl farinsocker

  • 1 dl gula russin

  • 1 dl tärnad aprikos

  • 2 tsk citronskal

  • 2 tsk kanel

För penslingen

  • 1 dl smält smör

  • 1 msk flytande honung

Tillredning

  1. Börja med fyllningen. Skala äpplena och avlägsna kärnhusen. Tärna äpplena och tillsätt de övriga ingredienserna.

  2. Gör två rullar av filodegen. Bred ut filodegsplattorna i 4 skikt på bakbordet och pensla med smält smör mellan degskikten.

  3. Lägg fyllningen på degen och rulla försiktigt ihop till två rullar. Placera rullarna på en ugnsplåt med ”sömmen” nedåt.

  4. Grädda ca 30 minuter i 225°C.

  5. Smält smöret och häll honungen i smöret. Pensla rullarna med honungssmör en gång under gräddningen. Ta ut rullarna ur ugnen och pensla med det återstående honungssmöret. Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Servera med glass eller vaniljsås.

Dryckesförslag
Äppelbaklava

Muscatvinerna från Spanien och Portugal lämpar sig utmärkt till smakrika desserter. I kombination med farinsocker, äpple, honung och citrusfrukt ger vinerna smakupplevelser med inslag av russin och citron. Tokajer passar också utmärkt till äppeldesserter.