Tillbaka
Recept

Tjinuski-äppelgalett

Vegetarisk

Tjinuski-äppelgalett

Vegetarisk
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Prova på galett med tjinuskisås om du vill ha omväxling till traditionell äppelpaj med kanelsmak.

Dryckesförslag

Fransk halvtorr eller halvsöt cider rimmar utmärkt med den läckra dessertens smakvärld. Vänner av sött vitt vin kan välja en gyllengul aromrik sauternes.

Ingredienser
  • 150 g kallt smör

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 msk socker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1–2 msk kallt vatten

  • 4–5 syrliga äpplen

  • 1 msk citronsaft

Garnering

  • 50 g smör i små klickar

  • 3 msk tjinuskisås

  • 0,25–0,5 tsk flingsalt

Till penslingen

  • 1 ägg

  • (finkornigt socker)

Till serveringen 

  • kanelkryddad crème fraîche, tjinuskisås, nötter

Tillredning
  1. Tärna smöret. Blanda smöret, mjölet och sockret till en grynig massa. Tillsätt vatten och rör om tills degen är jämn. Knåda inte eftersom det gör degen seg. Gör ett klot av degen och tryck ut den. Täck över degen med folie och förvara den svalt cirka en timme.

  2. Skala och skiva äpplena. Slå på citronsaft för att undvika missfärgning.

  3. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper till en cirka en centimeter tjock oval platta. Placera äppelskivorna på degplattan. Lämna cirka 5 cm vikmån längs kanterna. Vik kanterna ovanpå fyllningen. Placera smörklickar på äpplena. Slå saltad tjinuskisås över äpplena. Pensla kanterna med ägg och strö på socker.

  4. Grädda galetten cirka 30 minuter i ugn (+ 175 °C) eller tills den är färdig.

  5. Servera med kanelkryddad crème fraîche och tjinuskisås. Garnera med nötter.

    Tips! Du kan tillreda galetten i halvannan storlek (bilden) eller som mindre portionsgaletter.

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko