Ciderkokta russin, läckra äpplen och kanelglass lämpar sig utmärkt för höstens paj. Njut av pajen med hemlagad delikat kanelglass.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Kemisten och kokboksförfattaren Anu Hopias paj utgår från en neutral pajbotten som tillförs till exempel citron- eller äppelarom. Aromen ger pajen dess doft och smak.
1 paj i form
250 g mördeg eller någon annan pajdeg
5 dl vatten
250 g socker
2,5 g äppelsyra (kan köpas i vintillbehörsbutiker)
2,5 g vinsyra (kan köpas i vintillbehörsbutiker)
25 st. runda salta kex
Till serveringen
några droppar citronarom (säljs i dagligvaruaffärerna) eller äppelarom (till exempel essens för smaksättning av kolsyrat vatten)
Smörj pajformen (diameter ca 25 cm) och arbeta ut degen i formen.
Slå sockret, äppelsyran och vinsyran i vattnet och koka upp det i en kastrull.
Lägg de salta kexen i kastrullen och låt blandningen koka på svag värme ca 3 minuter utan omrörning. Kokningen gör kexen äppellika.
Lyft försiktigt upp kexen med en hålslev, låt dem rinna av och placera dem sedan på pajdegen.
Grädda pajen ca 25 minuter i ugn (175 °C).
Servera pajen på en vacker assiett. Knyt ett silkesband eller en läskpappersremsa med äppel- eller citronarom runt skeden. Pajen smakar äpple eller citron beroende på doften. Aromen kan också droppas på pajen.