Äppelpaj utan äpplen

Kemisten och kokboksförfattaren Anu Hopias paj utgår från en neutral pajbotten som tillförs till exempel citron- eller äppelarom. Aromen ger pajen dess doft och smak.

Ingredienser

1 paj i form

  • 250 g mördeg eller någon annan pajdeg

  • 5 dl vatten

  • 250 g socker

  • 2,5 g äppelsyra (kan köpas i vintillbehörsbutiker)

  • 2,5 g vinsyra (kan köpas i vintillbehörsbutiker)

  • 25 st. runda salta kex

Till serveringen

  • några droppar citronarom (säljs i dagligvaruaffärerna) eller äppelarom (till exempel essens för smaksättning av kolsyrat vatten)

Tillredning

  1. Smörj pajformen (diameter ca 25 cm) och arbeta ut degen i formen.

  2. Slå sockret, äppelsyran och vinsyran i vattnet och koka upp det i en kastrull.

  3. Lägg de salta kexen i kastrullen och låt blandningen koka på svag värme ca 3 minuter utan omrörning. Kokningen gör kexen äppellika.

  4. Lyft försiktigt upp kexen med en hålslev, låt dem rinna av och placera dem sedan på pajdegen.

  5. Grädda pajen ca 25 minuter i ugn (175 °C).

  6. Servera pajen på en vacker assiett. Knyt ett silkesband eller en läskpappersremsa med äppel- eller citronarom runt skeden. Pajen smakar äpple eller citron beroende på doften. Aromen kan också droppas på pajen.

Dryckesförslag
Äppelpaj utan äpplen

Avnjut pajen ”mock apple pie” med en söt tokajer. Tokajerns syrlighet och aromrika, honungsliknande sötma lämpar sig utmärkt till traditionell äppelpaj och andra äppeldesserter. Varför inte prova drycken till Anu Hopias ”kemiska” paj?