Ärt-getostquiche

Tillred ärt-getostquichen antingen i en stor pajform eller i flera portionsformar.

Ingredienser

  • 1 paket (400 g) fryst söt pajdeg

Fyllning

  • 300 g frysta ärter

  • 1 ägg + 1 äggula

  • 2 dl vispgrädde

  • 150 g mjuk getost

  • 2 msk hackad färsk mynta

  • 1 tsk flingsalt

  • 0,5 tsk vitpeppar mald i pepparkvarn 

Garnering

  • 1 kruka ärtskott

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk rostade pinjefrön

Tillredning

  1. Tina degen enligt anvisningarna på förpackningen. Kavla ut degen till tunnare skivor. Stansa ut runda bitar och lägg bitarna i små smorda pajformar eller i en stor smord form. Låt degen vila i kylskåp cirka 15 minuter.

  2. Laga fyllningen. Koka ärterna i salt vatten cirka 3 minuter. Häll bort vattnet. Mosa hälften av ärterna med en stavmixer. Slå de mosade ärterna, de hela ärterna, ägget och den extra äggulan i en skål. Slå i vispgrädden, den smulade getosten och myntan. Krydda med salt och vitpeppar. Blanda omsorgsfullt.

  3. Förgrädda bottnarna/bottnen: Täck pajbottnen med bakplåtspapper och använd ris eller torkade ärter som tyngd. Grädda 10 minuter i ugn (+175 °C). Avlägsna bakplåtspapperet och tyngden.

  4. Fyll den förgräddade pajbottnen med fyllning. Grädda pajerna/pajen 10–30 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Gräddningstiden beror på formarnas storlek och ugnens effekt.

  5. Garnera pajerna/pajen med ärtskott, slå på lite olivolja och toppa med pinjefrön.

Tips: Degen kan även tryckas in i muffins¬formar. Använd ris eller torkade ärter som tyngd under förgräddningen. Tyngden gör att degens kanter inte ”rymmer” under förgräddningen.

Dryckesförslag
Ärt-getostquiche

Getostens syrlighet balanseras upp av den friska bitterheten hos ett lätt och fruktigt veteöl.

Vinvänner kan med fördel välja en nyansrik och strukturerad sauvignon blanc från Frankrike eller Nya Zeeland.