Asiatisk potatis med gäddpasta

Låt oss äta potatis med gäddröra!

Ingredienser

Asiatisk potatis:

  • 4–5 Blue Kongo eller annan fast potatis (exempelvis Siikli, Nicola, Bintje eller Appel)

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk olja

  • 1/2 tsk chiliflarn 

  • 1/4 tsk cayennepeppar

  • 1–2 tsk brunt socker

Gäddpasta:

  • 150 g gäddfilé

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar

  • 1 schalottenlök

  • 1 msk pepparrotspasta

  • skalet från en limefrukt

  • 1/2 dl hackad färsk koriander 

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2–3 msk smetana

Tillredning

  1. Skölj potatisen och låt den koka lätt. Slå bort vattnet och låt potatisen torka. Bryn den krossade vitlöken i olja. Tillsätt kryddorna och rör om. Strö socker över blandningen och tillsätt därefter potatisen i cirka 1 cm tjocka skivor. Stek skivorna några minuter på den ena sidan och lyft därefter över potatisen på ett serveringsfat.

  2. Laga gäddpastan: Salta och peppra gäddfilén. Stek den cirka 15 minuter i ugn (+ 200 °C). Bena filén och skär den i små bitar. Förena den hackade löken, pepparrotspastan, det rivna limeskalet, koriandern, vitlöken och gäddbitarna. Smaka av med salt och peppar.

  3. Lägg pastan ovanpå potatisen med en sked. Toppa med koriander.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko
Dryckesförslag
Asiatisk potatis med gäddpasta

Friskt syrlig riesling av smaktypen milt & sötaktigt från exempelvis Tyskland eller Österrike rimmar utmärkt med den asiatiska potatisen. Den som föredrar öl kan skölja ner rätten med krispigt fruktig American Pale Ale med stor humlebeska.