Aubergine-kikärtsgratäng

Aubergine-kikärtsgratäng är i likhet med sin italienska förebild lasagnen en skiktad rätt. Den superhälsosamma, nästan fettfria gratängen innehåller varken vete, kött eller mjölk. Rätten ger energi men den sätter sig inte som en sten i magen. Kikärter innehåller mycket protein, järn och fibrer.

Ingredienser

  • 400 g kokta eller 200 g torkade kikärter

  • 2 lagerblad   

  • 2 auberginer

  • 1 squash

  • 1 rödlök

  • 2 tomater

  • olja

  • paprikapulver

  • saften från 1 citron

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 kruka färsk mynta

  • salt

  • 1 burk (200 g) sojayoghurt eller motsvarande

Tillredning

  1. Blötlägg kikärterna (om du använder torkade kikärter) i rikligt med vatten över natten. Byt ut vattnet och koka kikärterna med lagerbladen tills de är mjuka (ca 1,5 h). Slå bort vattnet och avlägsna lagerbladen.
  2. Skiva auberginerna och squashen. Lägg skivorna på hushållspapper och strö på lite salt. Torka av de ”gråtande” skivorna. Skiva rödlöken.  
  3. Lägg aubergine-, squash- och lökskivorna i en smord ugnsform och stek dem cirka 20 minuter i ugn (+ 200 °C).
  4. Tärna tomaterna. Slå tomaterna, kikärterna, citronsaften samt olja, paprikapulver och några myntablad i en skål. Smaka av med salt.
  5. Krossa vitlöken och myntan och rör ner dem i yoghurten med salt. Slå kikärtsblandningen över auberginerna, squashen och rödlöken i ugnsformen. Slå på yoghurten och gratinera anrättningen i ugnen (ca 5 minuter).

Recept Satu Silvo

Dryckesförslag
Aubergine-kikärtsgratäng

Till aubergine-kikärtsgratäng kan man med fördel servera ett nyanserat och strukturerat italienskt vitt vin: en vermentino med toner av örter och citrus eller en aromatisk och syrlig fiano friskar upp gratängens eftersmak utan att dölja rättens läckra aromer.

Ölvänner kan välja en frisk och krispig pils.