Auberginelåda

Auberginelådan med sina mustiga och örtfyllda smaker lämpar sig utmärkt som vegetarisk varmrätt på påskbordet.

Ingredienser

  • 4 äggplantor

  • salt

  • 1,5 burk (400 g) krossade tomater

  • 1 stor lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • olivolja

  • en buljongtärning

  • 2 bitar toast tärnade

  • 1 burk crème fraîche (150 g)

  • svartpeppar

  • ett par kvistar rosmarin

  • en knippe färsk timjan

  • 1 dl riven ost, exempelvis mozzarella

Tillredning

  1. Skär äggplantorna i ca 0,5 cm tjocka skivor, bred ut skivorna på ett fat och strö över salt. Låt skivorna ”svetta” bort beskhet i ca en timme.
  2. Tärna brödet och rosta i en stekpanna i en skvätt olja. Ställ undan brödtärningarna att vänta.
  3. Finhacka löken och vitlöken och stek dem mjuka i lite olja. Tillsätt krossad tomat, buljongtärning, peppar och finfördelad rosmarin och timjan. Låt småkoka på svag värme i ca 40 minuter.
  4. Torka aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem på bägge sidor i olivolja i het stekpanna. Skivorna ska vara mjuka efter stekningen.
  5. Placera ut ett skikt med aubergineskivor i en lämpligt stor form. Bred ut tomatsås, brödtärningar och ett par matskedar crème fraîche. Varva med dessa två lager, överst tomatsås, brödtärningar och crème fraîche. Strö över riven ost och ugnssten i 200 grader i ca 35 minuter. Servera genast.
Dryckesförslag
Auberginelåda

Ett rödvin från länderna runt Medelhavet rimmar utmärkt med den mustiga auberginelådan. Exempelvis ett grekiskt rödvin av druvan Xinomavro eller ett libanesiskt eller italienskt rödvin lämpar sig perfekt, liksom också olika bäriga och friska rödviner.

Ölvännen kan välja ljus lager.