Tillbaka
Recept

Baba ganouj eller auberginedipp

Vegetarisk
Vegan

Baba ganouj eller auberginedipp

Vegetarisk
Vegan
60+ min
5 personer
60+ min
5 personer

Den libanesiska auberginepastan Baba ganoush lämpar sig för många olika mezedukningar. Såsen, som brukar serveras med bröd, passar bra ihop med sallader och oliver.

Dryckesförslag

Till en mezemåltid kan man med fördel servera ett nyansrikt och strukturerat sauvignon blanc -vin från Chile eller Nya Zeeland.

Andra alternativ är ett syrligt assyrtikovin från Santorini eller ett torrt strukturerat rosévin från Frankrike eller Italien.

Ölvänner kan välja ett veteöl med citrusaromer.

Ingredienser
  • 2 medelstora auberginer

  • ca 3 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 msk tahini

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk flingsalt, t.ex. Maldon

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 0,5 tsk torkad mynta 

Tillredning
  1. Skölj auberginerna. Stek dem i förvärmd ugn (225 °C) ca 40 min. Vänd auberginerna under stekningen. Ytan får mörkna eftersom det ger pastan rökt smak.

  2. Låt auberginerna svalna ca 10 min. Skär dem i bitar och lägg dem i en skål tillsammans med vitlöken och olivoljan. Mixa blandningen.

  3. Krydda med tahini, citronsaft, salt och peppar. Lägg krämen i en serveringsskål och toppa med torkad mynta.