Baba ganouj eller auberginedipp

Den libanesiska auberginepastan Baba ganoush lämpar sig för många olika mezedukningar. Såsen, som brukar serveras med bröd, passar bra ihop med sallader och oliver.

Ingredienser

  • 2 medelstora auberginer

  • ca 3 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 msk tahini

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk flingsalt, t.ex. Maldon

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 0,5 tsk torkad mynta 

Tillredning

  1. Skölj auberginerna. Stek dem i förvärmd ugn (225 °C) ca 40 min. Vänd auberginerna under stekningen. Ytan får mörkna eftersom det ger pastan rökt smak.

  2. Låt auberginerna svalna ca 10 min. Skär dem i bitar och lägg dem i en skål tillsammans med vitlöken och olivoljan. Mixa blandningen.

  3. Krydda med tahini, citronsaft, salt och peppar. Lägg krämen i en serveringsskål och toppa med torkad mynta.

Dryckesförslag
Baba ganouj eller auberginedipp

Till en mezemåltid kan man med fördel servera ett nyansrikt och strukturerat sauvignon blanc -vin från Chile eller Nya Zeeland.

Andra alternativ är ett syrligt assyrtikovin från Santorini eller ett torrt strukturerat rosévin från Frankrike eller Italien.

Ölvänner kan välja ett veteöl med citrusaromer.