Bananmuffins i miniatyrformat

De glaserade minimuffinsen är trots sitt ringa format överdådiga. Smeten innehåller banan, ananas och nötter, så bakverken håller sig färska i flera dagar.

Ingredienser

  • 2 medelstora bananer
  • 1 brk (à 227 g) ananaskross
  • 1 dl grovmalna pekan- eller valnötter.
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel

Glasyr
  • 200 g färskost utan smak-
  • tillsats (t.ex. Philadelphia)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ca 1/2 pkt (250 g) florsocker

Tillredning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Mosa bananerna med gaffel. Sila bort spadet från ananaskrosset. Rör ner ananaskrosset, de grovmalna nötterna, kokosflingorna och vaniljsockret i bananmoset. Ställ blandningen åt sidan för en stund.
  2. Mät upp smöret och sockret i en skål. Vispa blandningen några minuter. Häll i äggen ett i taget under fortsatt vispning. Sväng ner banan-ananasblandningen i äggskummet.
  3. Sammanslå de övriga torra ingrediens­erna och rör ner blandningen i smeten. Skeda ut smeten i muffinsformar. Grädda små muffins ca 10 minuter på ugnens mellersta fals och muffinsar av vanlig storlek ca 25 minuter. Låt svalna helt.
  4. Bered glasyren. Mät upp färskosten i en skål och vispa den luftig med elvisp. Tillsätt vaniljsockret och smöret. Vispa vidare tills blandningen är jämn. Sikta ner florsockret och vispa vidare på låg hastighet tills sockret har blandats med de övriga ingredienserna. Bred eller spritsa ut glasyren på muffinsen.


Tips:

Du kan garnera bakverken med nonpareller, små karameller eller hallon.