Bäriga förstamajmunkar

Sött och gott. Läckra snabbmunkar är en skojig förstamajdessert. Jäs degen med bakpulver, byt ut sylten mot bär, trä upp munkarna på spett och njut!

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 2 msk socker

  • 1/2 tsk salt

  • 1 tsk kardemumma

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 50 g smör

  • 5 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • rivet skal från en citron

Till friteringen:
  • munkfett 

Därtill:
  • finkornigt strösocker 

  • bär, exempelvis hallon, blåbär, jordgubbar och/eller körsbär

  • spett

Tillredning

  1. Vispa äggen lätt i en skål. Tillsätt socker, salt, kardemumma, mjölk och smält smör. Rör ner de torra ingredienserna och rivet citronskal. 

  2. Värm oljan i en kastrull. Gröp ur små kulor ur degen med hjälp av två teskedar. Slå degkulorna i oljan och fritera dem på vardera sidan. Lyft upp munkarna med en hålslev och rulla dem genast i socker. Trä upp munkarna och bären på spett.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna
Dryckesförslag
Bäriga förstamajmunkar

Bjud gärna i en mousserande dryck till de söta munkarna. Fruktig champagne, gott mousserande vin och äkta äppelcider lämpar sig för hela förstamajbrunchen.