Tillbaka
Recept

Snabb bärpaj med yoghurtsås

Vegetarisk

Snabb bärpaj med yoghurtsås

Vegetarisk
30 min
4 personer
30 min
4 personer

På sommaren tar vi genvägar i matlagningen och sysslar med avslappnad matlagning. Bärpajen lagas på en botten med havrekex och såsen mixas enkelt av yoghurt. Smaknjutningen minskar dock inte när vi ställer en bärig delikatess med knaprig botten på bordet som får semesterfirarnas munnar att vattnas.

Dryckesförslag

Med bärpajen är det gott att dricka en färgmatchande och mustigt bärig och bubblig brachetto från Norra Italien.

Det lönar sig också att testa de belgiska lambic-ölen som smaksatts med bär, till exempel hallon eller körsbär.

Ingredienser

Botten:

  • 5 dl havrekex

  • 1 dl smält smör eller flytande vegetabilisk olja

  • 1/2 tsk kardemumma

Fyllning:

  • 4 msk hallon- eller drottningsylt

  • 4 dl hallon och blåbär (alla sommarbär passar)

  • florsocker 

Sås:

  • 3 1/2 dl grekisk yoghurt

  • 2 msk blåbärspulver

  • 2 msk florsocker

  • 1 tsk vaniljpulver

 

Tillredning
  1. Börja med pajbottnen. Krossa kexen i en mixer eller med en mortel.

  2. Rör ner smält smör och kardemumma med kexen.

  3. Bred ut degen i fyra små (diameter ca 10–12 cm) pajformar eller i en större form (diameter ca 18 cm). 

  4. Grädda bottnarna i ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter tills bottnen har blivit fast och vackert brun. Hantera havrekexbottnarna försiktigt, de är läckert sönderfallande. Låt de färdiga bottnarna svalna. 

  5. Bred ut sylt på de avsvalnade bottnarna och lägg blåbär och hallon överst.

  6. Dekorera de färdiga pajerna med virvlar av florsocker.

  7. Laga såsen genom att blanda alla ingredienserna med yoghurten. Servera med bärpajen.

Tips: Du kan även använda digestive- eller bastognekex i bottnen och färga yoghurten med de bär du använder till exempel med lingon- svartvinbärs- eller annat pulver.

Recept och foto Mari Moilanen