Bärscones

Scones eller tebröd är behändiga att baka och smakar bäst som nygräddade.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk salt

  • 0,75 dl socker

  • 50 g kallt smör

  • 2 dl visp- eller matgrädde

  • ca 1,5 dl bär, t.ex. amerikanska blåbär (”buskblåbär”) eller frysta inhemska hallon

  • 1 ägg till penslingen

Till serveringen

  • vispgrädde

Tillredning

  1. Slå på ugnen (+200 °C). Rör ihop de torra ingredienserna. Tillför kallt tärnat smör. Slå i grädden och bären. Rör snabbt ihop blandningen för att undvika klumpbildning.

  2. Forma två runda ”bollar” på ett mjölat bakplåtspapper. Skär ut trianglar ur degen med en degskärare, men låt bitarna sitta fast i varandra.

  3. Pensla degen med vispat ägg.

  4. Grädda ca 20 minuter i ugnen. Kontrollera gräddningen efter ca 15 minuter. Sconesen är färdiga när bottnen är fast och vackert brun.

  5. Servera sconesen ugnsvarma med vispgrädde och eventuellt sylt.