Tillbaka
Recept

Basilikabröd

Vegetarisk
Vegan

Basilikabröd

Vegetarisk
Vegan
40 min
8 personer
40 min
8 personer

Platt som en plätt, stekt i panna, prydd med prickar och kryddad med basilika. Det här lättbakade brödet smakar som sådant och dippad i tomatkompott.

Dryckesförslag

Till basilikabrödet och tomatkompotten kan du dricka ett kryddigt Chianti-rödvin från Toscana. I den läckra doften hos dessa viner hittar man ofta nyanser av pepparkakskryddor som går elegant ihop med kryddigheten hos kompotten. En mörk, mjuk ale eller ett klosteröl är också ett bra alternativ.

Ingredienser
  • 2 ½–10 dl vetemjöl

  • ½ dl grahamsmjöl

  • 1 tsk salt

  • 1 1/4 tsk bakpulver

  • 1 tsk torkad basilika

  • 1 1/4 dl vatten

  • 1 msk olivolja

Tillredning
  1. Blanda de torra ingredienserna och basilikan i en skål. Gör ett stort hål i mitten av mjölet och häll vatten och olja i hålet. Blanda degen jämn för hand. Knåda degen i 5 minuter tills den är elastisk och smidig. Täck degen och låt den jäsa i rumstemperatur i 20 minuter. 

  2. Baka ut dagen till en längd, dela den i tio delar och rulla delarna till bullar. Mjöla bordet och kavla ut tunna, runda bottnar. 

  3. Stek bröden i stekpanna i några minuter på varje sida tills brödet har fått bruna prickar. 

  4. Servera med tomatkompotten. Brödet är bäst samma dag.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen