Påskens ostkaka bjuder på friska aprikos- och apelsinaromer. Den lättlagade kakan med frasig chokladkexbotten behöver inte gräddas i ugn.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Under sin mörka yta är den baskiska ostkakan underbart saftig. Det här är en kaka utan botten!
Servera spansk äppelcider till ostkakan. Ett annat alternativ är frisk och syrlig cider gjord på äkta äpplen, från Finland eller England.
600 g naturell färskost
2 dl socker
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 msk majsmjöl
Till formen:
1 msk smör
Smörj en form med löstagbar botten (Ø 20 cm). Klä botten och kanterna med två lager bakplåtspapper. Smörj det översta bakplåtspappret så att den färdiga kakan lossnar lättare från formen.
Mjuka upp färskosten med en visp och tillsätt sockret. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Tillsätt grädden. Blanda majsmjölet med vaniljsocker och salt och rör ner blandningen så att smeten blir jämn.
Häll smeten i formen på bakplåtspappret och grädda i 200 grader varm ugn i en timme eller tills ytan på kakan är mörkbrun.4. Låt kakan svalna till rumstemperatur och ställ den sedan i kylen. Den “brända” ostkakan smakar bäst nästa dag.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström