Låda på batat och marshmallows

Gratäng gjord på batat och marshmallows är en viktig del av det amerikanska thanksgiving-firandet, men anrättningen lämpar sig enligt nyhetsankaret Kirsi Alm-Siira utmärkt som festmat under hela året.

Ingredienser

  • 1 kg batat

  • 0,75 kopp farinsocker

  • 0,25 kopp smör

  • 0,5 msk vaniljsocker

  • 0,5 kopp krossade pekannötter

  • 2 koppar marshmallows

Tillredning

  1. Skala bataterna och skär dem i klyftor. Koka klyftorna cirka 15 minuter tills de är mjuka. Mosa de kokta klyftorna.

  2. Smörj en ugnsform och slå i batatmoset. Blanda de övriga ingredienserna och slå blandningen i formen.

  3. Garnera med pekannötter och marshmallows. Grädda anrättningen cirka 25 minuter i mitten av ugnen (+ 200 °C). Servera lådan varm.


OBS! En amerikansk kopp (cup) motsvarar 2,4 dl.

Recept Kirsi Alm-Siira, foto Iiro Immonen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko
Dryckesförslag
Låda på batat och marshmallows

Servera gärna ett mousserande rosévin av smaktypen milt & sötaktigt till den söta klassikerrätten från de amerikanska sydstaterna. Det söt­aktiga mousserande rosévinet rimmar utmärkt med batatens aromer. Dryckens bubblor och fruktighet gör helheten lätt.