Beef Shawarma – bröd med rostbiff

Servera shawarma på söndagsbrunch eller grillparty. Lättlagat – och lyckas även på grillpanna.

Ingredienser

  • 1,5–2 kg nötstek

Bröddeg

  • 450 g (ca 7 dl) italienskt tipo 00-mjöl eller motsvarande (till exempel pizzamjöl)

  • 2,5 dl vatten

  • 1,5 tsk salt

  • 1 msk olivolja

  • 1 tsk flytande honung

  • 1 tsk jäst

Ostsås med mögelost

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 200 g tärnad mögelost, till exempel Blue Monday eller Gorgonzola

  • 1 msk senapspulver

  • 1 msk pepparrot

Ytterligare

  • vattenkrasse och tomater

Tillredning

  1. Gör degen i en bakmaskin eller för hand genom att mixa och knåda ingredienserna cirka 10 minuter. Låt degen stiga till dubbel storlek.

  2. Slå på ugnen (275–300 °C). Skär degen och kavla ut den till tunna plattor med en diameter på ca 15 cm. Grädda plattorna 3–4 minuter i ugnen.

  3. Salta köttet och stek det i bit på het grill eller i het grillpanna. Vänd köttet under stekningen.

  4. Flytta köttbiten till en skärbräda när ytan är frasig. Skär bort det färdiga köttet och fortsätt därefter stekningen tills nästa köttlager är färdigt. Upprepa manövern tills hela köttbiten är uppskuren.

  5. Tillred sedan ostsåsen: Värm upp vispgrädden till kokpunkten. Tillsätt osten samt senapsmjöl och pepparrot enligt egen smak.

  6. Fyll brödbitarna med kött, ostsås, tomat och vattenkrasse.

Dryckesförslag
Beef Shawarma – bröd med rostbiff

Varför inte servera en fruktig och nyansrik engelsk ale till shawarman? Den som föredrar humlebeska kan välja en örtig och trendig India Pale Ale. 

Vinvänner kan med fördel skölja ned den smakrika kött- och osträtten med ett mustigt och syltigt rödvin från bifflandet Argentina.