Redo att testa en ny sås till skinka? Prova laga en skinksås med smak av äpple, där skinkans sälta balanseras upp med söt cider.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Beurre blanc, den klassiska såsen med smör och vitt vin, passar särskilt bra till stekt fisk eller sparris.
4 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
3 msk vitvinsvinäger
200 g smör
(salt)
Skala och finhacka lökarna.
Koka upp vin, vitvinsvinäger och hackad lök i en kastrull. Sänk värmen och koka ihop lagen tills ca 2 msk återstår. Sila lagen och häll den tillbaka i kastrullen.
Tärna det kalla smöret och ställ det tillbaka i kylskåpet om det behövs. Smöret ska vara kallt när det läggs till i såsen. Tillsätt några smörtärningar i taget, vispa hela tiden med metallvisp tills smöret blandats upp i såsen. Värm såsen emellanåt, men försiktigt. Blandningen ska vara ungefär fingervarm hela tiden.
Smaka av och salta vid behov. Servera såsen genast, för den tål inte att förvaras länge.