Tillbaka
Recept

Beurre blanc-sås

Glutenfri

Beurre blanc-sås

Glutenfri
4 personer
4 personer

Beurre blanc, den klassiska såsen med smör och vitt vin, passar särskilt bra till stekt fisk eller sparris.

Ingredienser
  • 4 schalottenlökar  

  • 2 dl torrt vitt vin  

  • 3 msk vitvinsvinäger  

  • 200 g smör  

  • (salt)  

Tillredning
  1. Skala och finhacka lökarna.  

  2. Koka upp vin, vitvinsvinäger och hackad lök i en kastrull. Sänk värmen och koka ihop lagen tills ca 2 msk återstår. Sila lagen och häll den tillbaka i kastrullen. 

  3. Tärna det kalla smöret och ställ det tillbaka i kylskåpet om det behövs. Smöret ska vara kallt när det läggs till i såsen.  Tillsätt några smörtärningar i taget, vispa hela tiden med metallvisp tills smöret blandats upp i såsen. Värm såsen emellanåt, men försiktigt. Blandningen ska vara ungefär fingervarm hela tiden. 

  4. Smaka av och salta vid behov. Servera såsen genast, för den tål inte att förvaras länge.