Tillbaka
Recept

Blåbärskukko

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Blåbärskukko

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Blåbärskukko, som är en söt variant av kalakukko, bjuder på härligt mjuka blåbär i frasigt rågskal. Servera anrättningen varm som sådan eller med vaniljglass.

Dryckesförslag

Till den varma och stadiga desserten kan man servera öl med toner av exempelvis bär och frukt eller fyllig stout eller porter med liten humlebeska.

Ingredienser
  • 250 g smör

  • 1 dl socker

  • 5 dl rågmjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 l blåbär

  • 1 dl socker

  • 2 msk potatismjöl

Tillredning
  1. Blanda smöret (rumstempererat), sockret, rågmjölet och bakpulvret till en deg. Slå in degbollen i plastfolie och ställ den i kylskåp (minst en timme).
  2. Tryck ut ⅔ av degen ända upp i kanterna i en ugnsform med löstagbar botten (diameter ca 16 cm). Kavla ut resten av degen till en skiva med något större diameter än formens.
  3. Rör ihop sockret, potatismjölet och blåbären. Slå blandningen i formen och täck den med deglocket.  Tryck fast lockets kanter med fingrarna eller en gaffel.
  4. Grädda blåbärskukkon ca 45 minuter i ugn (+ 200 °C). Minska värmen till + 175 °C när ytan har fått färg. Servera blåbärskukkon varm med eller utan vaniljglass.

Receptet härstammar från föreningen Maa- ja kotitalousnaiset (Centralen för lantbruks- och hushållskvinnor).

Foto Nanna Mononen