Tillbaka
Recept

Blinirulltårta med gäddmousse

Glutenfri

Blinirulltårta med gäddmousse

Glutenfri
3 hrs
10 personer
3 hrs
10 personer

En stor blini blir till en rulltårta med saftig fyllning av gäddmousse och rom överst som dekoration. En fantastisk rätt i sin enkelhet, perfekt att bjuda på vid ett festligt tillfälle.

Dryckesförslag
En självskriven dryck till den eleganta blini­rulltårtan är en nyanserad och strukturerad standardchampagne. Naturligtvis går det lika bra med ett annat högklassigt mousserande vin för att jämna ut det feta i denna blinidelikatess. Samma effekt har aromhumlad IPA, vars humle­styrka kan väljas efter tycke och smak.
Ingredienser

Botten:

  • 6 äggvitor

  • 6 äggulor

  • 200 g färskost

  • 1/2 dl bovetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk salt


Gäddmousse:

  • 500 g skinnfri gäddfilé

  • 3 dl torrt vitt vin

  • 1 tsk salt

  • 150 g smetana

  • 200 g naturell färskost

  • 1 liten söt lök

  • 1 dl finhackad dill

  • 1 dl finhackad gräslök

  • 1 ekologisk citron (skalet + 1 msk saft)

  • 1 tsk socker

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar


Till servering:

  • 150 g smetana

  • 100 g rom av regnbågslax

  • 1/2 kruka dill

Tillredning
  1. Börja med att göra gäddmoussen. Sätt gäddfilén i en kastrull och tillsätt vitt vin och salt. Lägg på locket och koka på låg värme i cirka 20 minuter. Låt gäddan svalna och ta bort benen. Finfördela fiskköttet för hand.

  2. Vispa smetanan med elvisp. Mjuka upp färsk­osten och blanda den i smetanan.

  3. Skala och finhacka löken. Finhacka dill och gräslök.

  4. Blanda alla ingredienserna till gäddmoussen. Riv i citronskalet och pressa i 1 msk saft. Smaksätt med socker, salt och svartpeppar. Ställ moussen i kylskåpet.

  5. Gör bottnen till blinirulltårtan. Separera äggulorna från vitorna. Vispa vitorna till ett hårt skum. Blanda äggulorna och färskosten i en annan skål. Tillsätt bovetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten i tre om­gångar.

  6. Häll smeten i en djup långpanna med bakplåts­papper. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Stjälp upp bottnen på ett annat bakplåtspapper. Dra loss det övre bakplåtspappret men låt det ligga kvar på bottnen. Låt bottnen svalna till rumstemperatur täckt med duk så att den inte torkar.

  7. Bred ut gäddmoussen över den svalnade bottnen och rulla till en tät rulltårta inuti bakplåtspappret. Ställ den i kylskåpet i minst två timmar för att få smak.

  8. Dekorera blinirulltårtan. Vispa smetanan och lägg den i en spritspåse. Spritsa smetanan i klickar på tårtan. Lägg på rom och garnera med dill.

Tips: tillsätt smetana och rom precis innan servering.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström