Blinier lämpar sig som både kvällsmat och hel måltid beroende på vad man serverar till. ”Fyllningen” kan vara söt eller salt och lätt eller mustig.
Se receptet >
Ett ögonblick…
En stor blini blir till en rulltårta med saftig fyllning av gäddmousse och rom överst som dekoration. En fantastisk rätt i sin enkelhet, perfekt att bjuda på vid ett festligt tillfälle.
Botten:
6 äggvitor
6 äggulor
200 g färskost
1/2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Gäddmousse:
500 g skinnfri gäddfilé
3 dl torrt vitt vin
1 tsk salt
150 g smetana
200 g naturell färskost
1 liten söt lök
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
1 ekologisk citron (skalet + 1 msk saft)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Till servering:
150 g smetana
100 g rom av regnbågslax
1/2 kruka dill
Börja med att göra gäddmoussen. Sätt gäddfilén i en kastrull och tillsätt vitt vin och salt. Lägg på locket och koka på låg värme i cirka 20 minuter. Låt gäddan svalna och ta bort benen. Finfördela fiskköttet för hand.
Vispa smetanan med elvisp. Mjuka upp färskosten och blanda den i smetanan.
Skala och finhacka löken. Finhacka dill och gräslök.
Blanda alla ingredienserna till gäddmoussen. Riv i citronskalet och pressa i 1 msk saft. Smaksätt med socker, salt och svartpeppar. Ställ moussen i kylskåpet.
Gör bottnen till blinirulltårtan. Separera äggulorna från vitorna. Vispa vitorna till ett hårt skum. Blanda äggulorna och färskosten i en annan skål. Tillsätt bovetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten i tre omgångar.
Häll smeten i en djup långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Stjälp upp bottnen på ett annat bakplåtspapper. Dra loss det övre bakplåtspappret men låt det ligga kvar på bottnen. Låt bottnen svalna till rumstemperatur täckt med duk så att den inte torkar.
Bred ut gäddmoussen över den svalnade bottnen och rulla till en tät rulltårta inuti bakplåtspappret. Ställ den i kylskåpet i minst två timmar för att få smak.
Dekorera blinirulltårtan. Vispa smetanan och lägg den i en spritspåse. Spritsa smetanan i klickar på tårtan. Lägg på rom och garnera med dill.
Tips: tillsätt smetana och rom precis innan servering.
Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström