Blinismet

Blinier lämpar sig som både kvällsmat och hel måltid beroende på vad man serverar till. ”Fyllningen” kan vara söt eller salt och lätt eller mustig.

Tidskrävande jäsning

I syfte att ge surdegen tid att smaksätta blinismeten bör den tillredas i god tid före stekningen. Smet som tillagas dagen före stekningen bör förvaras svalt i ett kärl med höga kanter. Genom att tillsätta varm mjöl eller havredryck strax före stekningen ger du jästen tillfälle att jäsa ytterligare vilket gör blinierna fluffiga. Hårdvispad äggvita som tillsätts strax före stekningen ökar bliniernas frasighet och fluffighet.

Steka blinier

Blinier kan stekas på olika sätt: Vissa vill steka blinierna i kall panna till lämplig frasighet, medan andra föredrar snabb stekning i hett fett och varm panna.

Stekning i kall panna tarvar mer tid eftersom pannan bör svalna mellan omgångarna. Stekningen kan påskyndas genom att använda fler pannor. Den relativt tjocka blinismeten lämpar sig för stekning i en vanlig stekpanna.

Bliniservering och tilltugg

Bliniernas milda smak och svagt syrliga toner rimmar med olika söta och salta tillbehör.

Blinier lämpar sig som både kvällsmat och hel måltid beroende på vad man serverar till. ”Fyllningen” kan vara söt eller salt och lätt eller mustig. Sik-, regnbågs-, lak- och mujkrom med smetana och hackad lök är verkliga klassiker.

Tillbehören serveras i allmänhet separat i små skålar, men om sällskapet är stort kan man med fördel blanda ”fyllningen” på förhand. Varför inte servera auberginekräm, rom, smetana och hackad lök eller bär, kvarg, färskost och honung till de fluffiga blinierna?

Om du vill servera hela sällskapet samtidigt lönar det sig att förvara blinierna på galler i låg ugnsvärme tills hela satsen är färdig. Blinierna behåller sin frasighet och fluffighet om de inte läggs i ett kärl.

Vegetariskt tilltugg

Tomattartar är ett friskt och fräscht tillbehör till blinier. De tärnade tomaterna kan smaksättas med exempelvis balsamvinäger, olivolja och parmesan.

Många väljer rysk saltgurka, honung och smetana som ”blinifyllning”. Skär saltgurkan i tunna skivor och lägg dem ovanpå blinin. Slå på flytande honung och lämplig mängd smetana.

Kantareller och annan svamp lämpar sig också till blinier. Snabbstek svampen i smör i het panna och krydda den med salt och peppar.

Läcker laxmousse att servera till blinier

Mousse gjord på kallrökt lax är ett utmärkt tillbehör till blinier. Moussen görs på kallrökt lax, crème fraîche, rödlök, vitlök och svarta oliver. Ingredienser: 150 gram kallrökt lax, en liten burk crème fraîche, en halv rödlök, en halv vitlöksklyfta och 5–7 svarta oliver. Finfördela fisken, löken och oliverna och rör ner dem i crème fraîchen. Smaka av med limesaft och svartpeppar.

Blinier kan även avnjutas med rökt mujka (siklöja). Låt oljan rinna av från mujkorna och skär dem i bitar. Smaksätt med hackad dill och eventuellt smetana.

Den som vill ha en köttig ”blinifyllning” kan välja pulled pork med söt chilisås.

Stekta äppeltärningar är ett utmärkt sött blinitillbehör. Dadelsirap, honung och tjinuski fungerar både som sås till äppelblinier och som ”blinifyllning”. Färska och frysta bär rimmar också med blinier.

Ingredienser

7-8 blinier
 • 3 dl tjock yoghurt (exempelvis turkisk yoghurt eller sojayoghurt)

 • 15 g jäst

 • 1 tsk socker eller honung

 • 1 tsk salt

 • 2 dl bovetemjöl

 • 1 dl mjölk (alternativt havre- eller sojamjölk) 

 • 1 äggula

 • 1 äggvita


Till stekningen:
 • smör

 • olja

Tillredning

 1. Värm yoghurten (ljummen) och rör ner jästen, sockret, saltet och bovetemjölet. Låt surdegen jäsa över natten eller minst två timmar i svalt utrymme. 

 2. Värm och slå i mjölken.

 3. Separera äggulan och äggvitan. Rör ner äggulan i smeten. Hårdvispa äggvitan och rör ner den i smeten strax före stekningen.

 4. Värm blinipannan (stekpannan). Lägg i en klick smör och slå på olja. Slå i smeten med en slev och stek blinierna på vardera sidan tills de är gyllenbruna.

Dryckesförslag
Blinier

Till blinier kan man med fördel servera en syrlig dryck som bryter rättens feta aromer. Robust champagne och annat mousserande vin av hög kvalitet är ett utmärkt och festligt val. Syrliga halvtorra, aningen söta rieslingviner från Alsace lämpar sig också väl till blinitillbehörens och lökens kraftiga smakvärld. Ölvänner kan välja en pils eller lager.