Pan bagna är ett runt franskt lantbröd med fyllning. Inuti brödet döljer sig ost, grönsaker och annat gott. Brödet tillverkas i god tid före utflykten och förvaras svalt under en tyngd.
Se recept >
X
Ett ögonblick…
Salsa med avokado och rödlök
2 avokador
1 liten rödlök
1 röd chilifrukt
2 tsk vinäger
1/2 tsk salt
2 tsk socker
saften av 1/2 limefrukt
svartpeppar
1 msk finhackad bladpersilja
BLT-smörgåsarna
8 skivor lantbröd
4 kycklingfiléer
4 skivor amerikabacon
200 g halloumiost
2 stora tomater
1 huvud eller 1 kruka krispig sallad
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
Gör först salsan. Skär avokadorna och rödlöken i små tärningar. Fröa ur och finhacka chilin. Sammanslå alla ingredienserna till salsan och ställ att dra i kylskåpet medan du lagar smörgåsarna.
Stek baconskivorna knapriga i en stekpanna.
Skär filéerna lite tunnare genom att skära loss innerfiléerna. Stek filéerna och innerfiléerna ca 15 minuter i en skvätt olivolja i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Slå in i folie för en stund.
Skiva tomaterna och riv salladen grovt för hand.
Rosta brödskivorna i ugnen eller i en stekpanna. Smaksätt majonnäsen med dijonsenap och bred ut blandningen på bröden.
Stek avslutningsvis halloumiosten i en skvätt olivolja.
Täck varje brödskiva med sallat, kyckling, bacon, halloumi och tomat. Servera varm med den kalla salsan.
Tips:
Halloumiosten vill ibland vara väl salt. Det lönar sig att skölja osten i kallt vatten innan den används.
Tips:
Den här saftiga smörgåsen kan i övrigt göras i grillen, bara man steker baconet på grillhällen med tanke på fettet som dryper ner.