BLT-smörgås med kyckling och halloumi

Bacon, Lettuce and Tomato (bacon, sallad och tomat).

Ingredienser

Salsa med avokado och rödlök

  • 2 avokador

  • 1 liten rödlök

  • 1 röd chilifrukt

  • 2 tsk vinäger

  • 1/2 tsk salt

  • 2 tsk socker

  • saften av 1/2 limefrukt

  • svartpeppar

  • 1 msk finhackad bladpersilja

BLT-smörgåsarna

  • 8 skivor lantbröd

  • 4 kycklingfiléer

  • 4 skivor amerikabacon

  • 200 g halloumiost

  • 2 stora tomater

  • 1 huvud eller 1 kruka krispig sallad

  • 1 dl majonnäs

  • 1 msk dijonsenap

  • olivolja till stekning

  • salt och svartpeppar

Tillredning

  1. Gör först salsan. Skär avokadorna och rödlöken i små tärningar. Fröa ur och finhacka chilin. Sammanslå alla ingredienserna till salsan och ställ att dra i kylskåpet medan du lagar smörgåsarna.

  2. Stek baconskivorna knapriga i en stekpanna.

  3. Skär filéerna lite tunnare genom att skära loss innerfiléerna. Stek filéerna och innerfiléerna ca 15 minuter i en skvätt olivolja i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Slå in i folie för en stund.

  4. Skiva tomaterna och riv salladen grovt för hand.

  5. Rosta brödskivorna i ugnen eller i en stekpanna. Smaksätt majonnäsen med dijonsenap och bred ut blandningen på bröden.

  6. Stek avslutningsvis halloumiosten i en skvätt olivolja.

  7. Täck varje brödskiva med sallat, kyckling, bacon, halloumi och tomat. Servera varm med den kalla salsan.

Tips:

Halloumiosten vill ibland vara väl salt. Det lönar sig att skölja osten i kallt vatten innan den används.

Tips:

Den här saftiga smörgåsen kan i övrigt göras i grillen, bara man steker baconet på grillhällen med tanke på fettet som dryper ner.