Tillbaka
Recept

Bönbiffar med svamp

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Bönbiffar med svamp

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Kikärter och kidneybönor tillsammans med svamp och mynta förvandlas till saftiga biffar. Krossa bönorna grovt så får biffarna struktur – det är hemligheten med goda vegetariska biffar.

Dryckesförslag

Till myntakryddad svamp- och bönbiff kan man skänka i en medelfyllig mustig och syltig cabernet sauvignon, en torr frisk och fruktig pinot grigio Till myntakryddad svamp- och bönbiff kan man skänka i en medelfyllig mustig och syltig cabernet sauvignon, en torr frisk och fruktig pinot grigio eller ett fruktigt rosévin. Ölvänner kan välja en mörk lager.

Ingredienser
  • 1 dl färska trattkantareller (eller 10 g torkade)

  • 1 rödlök

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 dl soltorkade tomater

  • 1 burk kidneybönor färdiga att användas (avrunnen vikt 250 g)

  • 1 burk kikärter färdiga att användas (avrunnen vikt 250 g)

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk torkad mynta

  • 1,5 tsk psyllium

  • 3 msk havregrädde

  • färsk mynta

  • olja till stekningen

Tillredning
  1. Skär svampar, lök och soltorkade tomater. Använd gaffel och krossa de sköljda och avrunna bönorna och kikärterna grovt. Rör ihop ingredienserna. Krydda med salt och mynta. Slå i psyllium och havregrädden.

  2. Rulla tolv bullar av smeten och tryck ihop till biffar (diameter cirka 8 cm och tjocklek 1 cm). Stek ett par minuter per sida i olja i stekpanna. 

  3. Garnera med färsk mynta.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen