Gillar du svamppaj måste du prova det här: galette är en lite slarvigt ihopvikt paj fylld med trattkantareller eller andra skogssvampar.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Kikärter och kidneybönor tillsammans med svamp och mynta förvandlas till saftiga biffar. Krossa bönorna grovt så får biffarna struktur – det är hemligheten med goda vegetariska biffar.
Till myntakryddad svamp- och bönbiff kan man skänka i en medelfyllig mustig och syltig cabernet sauvignon, en torr frisk och fruktig pinot grigio Till myntakryddad svamp- och bönbiff kan man skänka i en medelfyllig mustig och syltig cabernet sauvignon, en torr frisk och fruktig pinot grigio eller ett fruktigt rosévin. Ölvänner kan välja en mörk lager.
1 dl färska trattkantareller (eller 10 g torkade)
1 rödlök
2 klyftor vitlök
1 dl soltorkade tomater
1 burk kidneybönor färdiga att användas (avrunnen vikt 250 g)
1 burk kikärter färdiga att användas (avrunnen vikt 250 g)
1 tsk salt
1 tsk torkad mynta
1,5 tsk psyllium
3 msk havregrädde
färsk mynta
olja till stekningen
Skär svampar, lök och soltorkade tomater. Använd gaffel och krossa de sköljda och avrunna bönorna och kikärterna grovt. Rör ihop ingredienserna. Krydda med salt och mynta. Slå i psyllium och havregrädden.
Rulla tolv bullar av smeten och tryck ihop till biffar (diameter cirka 8 cm och tjocklek 1 cm). Stek ett par minuter per sida i olja i stekpanna.
Garnera med färsk mynta.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen