Tillbaka
Recept

Bovetetacos med blastpesto och ”parmesan” av svamp

Vegan

Bovetetacos med blastpesto och ”parmesan” av svamp

Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

En hel cidermeny inleds med bovetetacos som får extra smak av blastpesto och ”parmesan” av svamp. Grillad coleslaw, morotspickels i en lag på äppelcidervinäger och grillad ostronskivling förhöjer måltiden ytterligare. Du kan använda fårticka i stället för ostronskivling om du så önskar.

Ingredienser

Bovetetacos

  • 1 dl solrosfrön

  • 2 dl vatten

  • ½ tsk salt

  • 2 dl bovetemjöl

  • 1,5 dl glutenfri mjölblandning (eller vetemjöl)

  • Grillad coleslaw

  • ett halvt kålhuvud

  • 1 tsk salt

  • 1 msk äppelcidervinäger

  • 2 msk solrosolja

Blastpesto

  • 1 dl solrosfrö

  • 1 dl vatten

  • det rivna skalet av en citron

  • ca 7 dl morotsblast

  • ½ tsk salt

  • 2 dl solrosolja

Morotspickels

  • 300 g morötter

  • ½ dl äppelcidervinäger

  • 1 dl rörsocker

  • 1½ dl äppelcider (eller vatten)

”Parmesan” av svamp

  • 6 stora ostronskivlingar (eller fårtickor)

  • 1 tsk salt

Grillad ostronskivling

  • 6 stora ostronskivlingar (eller fårtickor)

  • ½ tsk salt

  • 2 msk olja

  • ½ tsk äppelcidervinäger

  • 1 tsk rivet skal av en citron

Tillredning

Bovetetacos

  1. Lägg solrosfrön, vatten och salt i en mixer eller blender. Kör mixern eller blendern på full effekt i två minuter tills allt blandat sig. Flytta över smeten i en skål. Rör ner bovetemjöl.

  2. Täck skålen med plastfolie och låt smeten dra i kylskåp en timme.

  3. Vänd ner en dl glutenfri mjölblandning i smeten. Forma degen till en avlång rulle, dela den i 16 bitar och rulla dem till bollar. Kavla eller tryck ut bollarna till handstora runda plattor. Tillsätt mer glutenfritt mjöl om så behövs. Klappa bort överflödigt mjöl.

  4. Stek tacosen på båda sidor i en torr het panna omkring en minut eller tills de får en gyllenbrun färg.

Grillad coleslaw

  1. Skär ett djupt kryss på snittytan av ett halvt kålhuvud.

  2. Salta snittytan. Låt kålen stå i en halv timme.

  3. Grilla kålen med snittytan neråt tills den får en fin sotig färg.

  4. Skär kålen i tunna strimlor. Droppa över äppelcidervinäger och olja.

Blastpesto

  1. Lägg solrosfrön, vatten, skalet av en riven citron, salt och morotsblast i en mixer eller blender.

  2. Kör till en jämn smet.

  3. Tillsätt olja i en tunn stråle under fortsatt omrörning.

Morotspickels

  1. Koka upp vinäger, socker och vatten till en lag i en kastrull.

  2. Klyv morötterna på längden.

  3. Grilla dem tills de fått fin färg och fortfarande har sin spänst kvar.

  4. Du kan också rosta morötterna på hög värme i en torr stekpanna. Lägg morötterna i lagen. Låt stå i minst 20 minuter.

”Parmesan” av svamp

  1. Strö salt över ostronskivlingarna. Lägg dem i en svamptork. Kör torken på 55 grader i 12 timmar.

  2. Riv den torkade svampen med ett rivjärn. Foten på ostronskivlingen är lättast att riva. I stället för ostronskivling kan du använda fårticka, karljohanssvamp eller någon annan sopp om du så önskar.

Grillad ostronskivling

  1. Halvera svamparna och grilla dem. Smaksätt med olja, salt, ättika och rivet citronskal.

Lägg upp bovetetacosen på tallrikar. Toppa med grillad coleslaw, morotspickels och grillad ostronskivling. Tillsätt blastpesto efter smak. Toppa med riven svampparmesan.