Festsäsongens läckraste chokladkaka bjuder på dadel, kaffe, saltstänkt tjinuski samt syrligt och gräddigt kvargskum.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Britatårta med pepparkaka är en gomsmekande läckerhet. Garnera gärna tårtan med färska fikon och pepparkakor. Njut av smaksymfonin!
Servera britatårtan med en annorlunda glögg, Glöggspritzer, som är en isdryck med lingonsmak.
75 g smör
1 dl farinsocker
3 äggulor
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl socker
Fyllning
4 dl vispgrädde
10 (50 g) pepparkakor
2 färska fikon
Garnering
3 färska fikon
125 g björnbär eller boysenbär
stjärnanis, kanelstänger, florsocker
Tårtan har två lager. Klä två formar (Ø 18–20 cm) med löstagbar botten med bakplåtspapper. Smörj kanterna.
Vispa smör och farinsocker pösigt. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en jämn smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna och sila ner dem i smeten. Fördela smeten mellan formarna.
Laga marängen genom att vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Fördela marängen på tårtbottnarna i formarna. Grädda i en 175 grader varm ugn i 30–35 minuter. Låt tårtbottnarna svalna i formarna.
Laga fyllningen genom att vispa grädden. Rör ner pepparkakssmulorna.
Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred ut hälften av fyllningen. Skiva två fikon och placera skivorna ovanpå fyllningen. Lägg på den andra marängbottnen och bred ut resten av fyllningen. Garnera tårtan med fikon, pepparkakor, björnbär, kanelstänger och stjärnanis. Sikta över florsocker.
Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström