Halloumiburgare är en utmärkt sällskapsrätt. Förbered ingredienserna och grilla hela burgaren behändigt i grill. Hummus och hallonsås ersätter fet majonnäs.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Krydda batatrondellerna med färdig cajunkryddblandning och grilla de eldiga rondellerna till vegetariska burgarbiffar. Många cajunkockar använder hemliga kryddblandningar, men i allmänhet innehåller blandningen åtminstone cayennepeppar, paprika och örter.
Fylligt zinfandel-rödvin är en klassisk och utmärkt dryck till cajunburgare. Kalifornisk zinfandel bjuder på bärig sötma och måttlig kryddighet.
1 stor batat
1 tsk salt
1 msk olja
0,5–1 tsk cajunkryddblandning
Chipotleketchup:
3 msk ketchup
3 msk chipotlesås
Marinerad rödlök:
1 liten rödlök
1 msk hackad rosmarin
2 msk balsamicosirap
Därtill:
4 hamburgerbröd
100 g riven cheddarost
6 msk majonnäs
skivad kryddgurka
Blanda chipotleketchupens ingredienser i en skål.
Marinera rödlöken. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Hacka rosmarinen.
Slå lökringarna, rosmarinen och balsamico-sirapen i en skål under omrörning.
Rengör bataten omsorgsfullt med vatten och rotborste. Avlägsna batatens ändar och skär dess mittdel i åtta, ungefär en centimeter tjocka skivor (två batatbiffar per burgare). Salta skivorna. Blanda oljan och cajunkryddblandningen i en skål. Slå kryddoljan över batatskivorna. Grilla eller stek skivorna 10–15 minuter under vändning tills de är mjuka. Pensla batatskivorna med cajunkryddolja några gånger under tillagningen. Vid behov kan skivornas skal avlägsnas. Strö riven cheddarost på batatbiffarna.
Grilla hamburgerbrödens snittytor tills de blir frasiga. Smörj bottendelens snittyta med chipotleketchup och toppdelens (hattens) snittyta med majonnäs. Lägg batatbiffar, kryddgurka och marinerad rödlök på hamburgerbrödens bottendel. Lägg på locken (toppdelen).
Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström