California salad

Den kaliforniska salladen bjuder på fräscha och friska smaker – en kombination av sallad och sushi. Välj ingredienser och njut!

Ingredienser

  • 4 dl ångat ris
  • 4 stekta minutbiffar av kyckling eller 500 g marinerad tofu, alternativt räkor och/eller surimipinnar
  • 1 dl osötad risvinsvinäger (finns i de större daglig-varuaffärerna) eller vitvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 morötter
  • en halv gurka
  • 4 salladslökar
  • 2 ark tång
  • 2 hjärtsallatshuvuden
  • 2 avokadofrukter
  • 1 msk limesaft
  • 2 msk rybs- eller sesamolja
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
  • 2 msk finfördelad sushi-ingefära

Dressing
  • 0,5–1 tsk wasabi
  • 2 msk soja
  • 1 msk vatten
  • (3 msk risvinsvinäger)

Tillredning

  1. Ånga riset. Stek kycklingbiffarna i ugn eller i olja i panna. Smaka av med salt och peppar. Om du använder tofu: stek tofun så att den får knaprig yta. Skär biffarna/tofun i små bitar.

  2. Slå vinägern, sockret och saltet i en liten kastrull. Värm tills sockret har smultit. Lyft bort kastrullen från spisen och häll blandningen över det ångade riset. Låt svalna till rumstemperatur.

  3. Skala och strimla morötterna. Skala och tärna gurkan. Finfördela salladslöken. Blanda ner morötterna, gurkan och salladslöken i riset.

  4. Stek tångarken ett åt gången i torr och het panna cirka 30 sekunder per sida. Skär arken i några centimeter breda bitar.

  5. Blanda ner wasabin i soja och vatten.

  6. Klyv hjärtsallaten och placera ut på serveringsfaten. Skala och skiva avokadofrukterna. Slå på limesaft för att motverka färgförändring. Placera avokadobitarna, kycklingen/tofun och risblandningen på serveringsfaten. Tillägg av risblandningen. Garnera med tång och slå på dressing och olja. Dekorera med sesamfrön och servera med ingefära.

Dryckesförslag
California salad

Den kaliforniska salladen kan kombineras med olika viner: syrligheten i ett rieslingvin balanserar upp avokadons och kycklingens/tofuns fyllighet, ett chardonnayvin accentuerar salladens fruktighet och ett friskt, bärigt rosévin lockar fram salladens ”solaromer”.