Capresepaj

Caprese är en för många redan bekant sallad på tomat och mozzarella. En ny och överraskande variant skapar du genom att lägga upp salladsingredienserna på en gräddad pajbotten.

Ingredienser

  • 1 pkt (400 g) djupfryst pajdeg

Fyllning
  • ca 3 msk röd eller grön pesto
  • 375–500 g mozzarella
  • 4–6 (klas)tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • (fling)salt, svartpeppar ur kvarn
  • några blad basilika

Tillredning

  1. Tina degen och kavla den lite tunnare. Lägg den i en lösringsform (ca 24 cm i diameter) eller en rektangulär form (ca 15 cm x 30 cm).Lägg ett bit bakplåtspapper på degen och fyll med torkade ärter för att hindra att kanterna faller ner under gräddandet.
  2. Grädda pajbottnen ca 15 minuter på mellersta falsen. Avlägsna pappret och ärterna och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills bottnen är genomgräddad och vackert gyllenbrun. Låt den svalna.
  3. Fyll pajen strax innan du serverar den. Bred ut peston på bottnen. Skiva mozzarellan och tomaterna. Ringla olivolja och sprätta ut lite vinäger på ytan. Salta och peppra. Garnera med basilikablad.
Dryckesförslag
Capresepaj

Sallad i capresestil passar fint till vitvin, så en mousserande italiensk prosecco är en trevlig överraskning med pajen. Vinet har stark internationell medvind och är okomplicerat italienskt sällskap till pajen.

Till en snäppet finare fest kan man välja champagne. En fruktig roséchampagne är vacker i glaset och sitter fint i pajens smak- och färgvärld.