Cheddar- och timjanscones

Salta eller söta scones eller tebröd är bäst som nygräddade.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk socker

  • 50 g kallt smör

  • 2 dl visp- eller matgrädde

  • 1 dl riven cheddar eller någon annan smakrik ost

  • 2 msk hackad färsk timjan

  • 1 ägg till penslingen

Tillredning

  1. Slå på ugnen (+200 °C). Rör ihop de torra ingredienserna. Tillför kallt tärnat smör. Slå i grädden, osten och timjanen. Rör snabbt ihop blandningen för att undvika att degen blir för seg.
  2. Forma två runda ”bollar” på ett mjölat bakplåtspapper. Skär ut trianglar ur degen med en degskärare, men låt bitarna sitta fast i varandra.
  3. Pensla degen med vispat ägg.
  4. Grädda ca 20 minuter i ugnen. Kontrollera gräddningen efter ca 15 minuter. Sconesen är färdiga när bottnen är fast och vackert brun.
  5. Servera sconesen ugnsvarma med smör. Du kan gärna servera skinka, ost eller gravad lax med sconesen.
Dryckesförslag
Cheddar- och timjanscones
Till de salta sconesen kan man med fördel servera ett mousserande vin från England. Dagens engelska mousserande viner är av mycket hög kvalitet och nästan lika populära som champagne